GOTT NYTT ÅR.
Äppeldessert med mandelmassa.
700g syrliga äpplen
2 dl crème fraiche
3 ägg
1 dl strösocker
150 g mandelmassa, grovt rivet
rivet skal från ½ citron
1 tsk malen kanel
Tillbehör:
glass eller grädde
1. Sätt ugnen på 175°. Blanda crème fraiche, ägg, socker, riven mandelmassa, citronskal och kanel. Tvätta äpplena, riv dem grovt med skalen kvar. Krama ur lite vätska och blanda ner äppelrivet i smeten.
2. Fördela smeten i smorda portionsformar eller en större ugnsfast form och grädda mitt i ugnen tills smeten stannat, ca 25-40 min beroende på formarnas storlek. Låt svalna och servera med grädde eller glass.
Amaretto sour.
Syrlig, lite söt med en tydlig mandelsmak. Fyll upp glasen ordentligt med is och det här kan bli en favorit.
Lakrits - och citronparfait.
Cirka 1 liter.
Citronparfait:
1 citron
1 dl strösocker
30 g smör
1 ägg+1 äggula
2 dl vispgrädde
Lakritsparfait:
1 ägg+1 äggula
1 dl strösocker
50 g lakritsplopp
3 dl vispgrädde
Börja med citronparfaiten. Riv skalet och pressa saften ur citronen, använd allt skal och ca 1 msk citronsaft. Blanda skal, saft och socker i en skål som går att värma i vattenbad. Tillsätt smöret och värm försiktigt så att allt smälter ihop. Vispa ägg och äggula lätt och blanda i smeten. Sjud sedan på svag värme och rör hela tiden, helst med en träslev. När smeten tjocknar, lyft bort från spisen och vispa smeten kall. Vispa grädden och rör ned i äggsmeten. Klä t ex en brödform, eller mindre portionsformar, med plastfilm och fyll till hälften med smeten. Frys in.
Under tiden citronparfaiten fryser gör du klart lakritsparfaiten.
Vispa ägg och socker fluffigt över sjudande vattenbad. Smält lakritsploppen i äggsmeten, ta av från spisen och vispa smeten tills den är kall. Vispa grädden och rör ned i äggsmeten. Ställ in smeten i kylskåpet tills den är riktigt kall. Om citronparfaiten har hunnit frysa till på ytan kan du fylla på med lakritsparfaiten, annars låter du den frysa till något mer innan du fyller på nästa lager. Täck sedan formen med plastfilm och låt hela parfaiten frysa minst 3 timmar, eller över natten. Ta fram ur frysen 20 minuter innan servering, skär eller stjälp upp parfaiten på fat och servera gärna med en extra bit lakritsplopp eller t ex hyvlad choklad.
GOD JUL.
Gnocchi med svamp och ricotta.
300g svamp, ostronskivling eller annan
200g pancetta eller bacon
1klyfta vitlök
1 liten torkad peperoncino (chili)
250g ricotta
4msk mjölk
2msk finhackad persilja
olivolja
salt & svartpeppar
1 dl grovriven pecorino
persilja att toppa med
Ansa svampen och borsta bort allt skräp. Undvik att skölja svampen, men om den är mycket smutsig, skölj snabbt av den i kallt vatten. Torka försiktigt med hushållspapper och skär svampen i ganska stora bitar. Hetta upp olivolja i en rymlig stekpanna. Lägg i svamp och stek tills all vätska ångat bort. Tillsätt olivolja, vitlök, peperoncino, salt och peppar, låt alltsammans fräsa i ca 8-10 minuter.Rör i ricotta, mjölk och persilja. Ta upp peperoncinon och vitlöken som kastas. Skär pancettan i strimlor och knaperstek den i lite olivolja. Ställ åt sidan. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull. Lägg i gnocchin och koka den enligt anvisningen på paketet. Låt den rinna av i ett durkslag och häll sedan över den i stekpannan med svamp. Blanda alltsammans noga. Toppa portionerna med pancetta, lite överströdd persilja och rikligt med grovriven pecorino.
Cappuccino cheesecake.
175g digestivekex, krossade
85 g smält smör
1 dl starkt kaffe (knappt) alt. 4-5 msk espresso
4 x 250 g mascarpone
4 st. gelatinblad
225 g siktat florsocker
GARNERING:
kakao och riven choklad
1. Lägg ett bakplåtspapper i en rund bakform med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter. Blanda de krossade kexen med det smälta smöret och bred ut på botten av formen.
2. Häll kaffet i en kastrull tillsammans med 125 g mascarpone och värm försiktigt, rör hela tiden tills det börjar bubbla. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten ca 5 minuter.
3. Ta kastrullen från plattan, låt gelatinbladen rinna av lite och rör ner dem försiktigt, ett i taget, i smeten. Rör om ordentligt tills allt är väl blandat.
4. Rör resten av mascarponen med florsockret till en slät massa och blanda ner i kaffemixen. Vispa till slät konsistens. Häll smeten i bakformen, jämna till ytan och ställ i kylskåp att stelna, ca 8 timmar.
5. Inför servering, ta kakan ur formen, smula över ett par kex och sikta över lite kakao.
Bloggen lever ett eget liv.
Sill med dill, lime och chili.
10 cm gurka
0,5 kruka dill
1 bananschallottenlök
1 lime, skalet och saften
1 grön chili
1 - 2 - 3 Lag:
1 del ättika
2 delar socker
3 delar vatten
Skär sillfiléerna i önskad storlek.
Skär sedan lök och chili tunt och lägg i en fin burk, gärna med lock.
Plocka ner dillen och lägg i burken.
Tillsätt skalet från en lime samt saften av frukten.
Tärna gurkan fint och lägg i burken.
Avsluta med 1-2-3-lagen så att det täcker allt i burken.
Stäng locket och förvara i kylen till servering.
Sherrysill.
Havrebollar med saffran.
1 dl Florsocker
0.5 dl Vatten
0.5 – 1 msk Vaniljsocker, efter smak
1 g Saffran, mortlar med 0.5 tsk strösocker
4-5 dl Havregryn
pärlsocker, kokos eller strössel
Tillsätt saffran och vispa till en jämn smet.
Tillsätt havregryn lite i taget och krossa det med elvispen på hög hastighet.
Vispa i havregryn tills du är nöjd.
Smeten ska vara lite kladdig, dock ska du kunna rulla bollar direkt.
Rulla smeten till 15 jämnstora bollar.
Häll upp t.ex. pärlsocker på ett fat, rulla bollarna i sockret.
Förvara i en burk med lock i kylskåpet.
Går utmärkt att frysa.
Asiatisk sill.
2 dl socker
1 dl ättiksprit (12%)
3½ cm ingefära
4 vitlöksklyftor
1 röd chilifrukt (t ex spansk peppar)
2 burkar inläggningssill (à 420 g)
1 kruka koriander
Koka upp vatten, socker och ättika.
Skala och skiva ingefära och vitlök. Dela, kärna ur och skiva chilin. Lägg detta i lagen och låt svalna.
Skär sillen i sneda bitar och blanda med lagen. Grovhacka koriandern och blanda i. Lägg i en burk med lock. Låt stå i kylskåpet 1 dygn före servering.
Sega mariannesnittar.
Hacka mariannekaramellerna.
Nyp ihop alla ingredienser utom marianne till en smidig deg.
Arbeta in de hackade karamellerna.
Rulla till två längder och lägg på plåten.
Platta till längderna ordentligt.
Dessa flyter inte ut så mycket alls, så de blir ungefär lika breda som de är när du plattat dem.
Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter.
Låt svalna en aning innan du skär dem i snittar.
Låt sedan svalna helt innan du lyfter dem från plåten.
Lakritssnittar.
Enkelt och gott. Påminner om kolakakor, men med lakrits.
1 dl Strösocker
1 msk Vaniljsocker
1 msk Sirap, ljus
2.5 dl Vetemjöl
1 tsk Bakpulver
Saltlakrits flakes, efter smak
Häll sedan alla ingredienser utom lakritsen i en bunke.
Nyp ihop till en smidig deg.
Tillsätt lakrits flakesen och arbeta ihop degen.
Rulla sedan degen till två fingertjocka längder och lägg dem på plåten.
Platta till lite lätt med fingrarna.
Grädda längderna i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
–
Låt längderna svalna en aning innan du skär dem till snittar.
Löjromssill.
200 g inlagd sill
50 g löjrom eller stenbitsrom
2 dl crème fraiche
1/2 msk riven färsk pepparrot
1 msk rivet skal av citron
1/2 krm salt
1/2 krm peppar
Skär sillen i bitar om du köpt hel filé. Blanda alla ingredienser och förvara svalt. Dekorera med rödlök, dill och gärna lite extra rom vid servering.
Chocolate chip cookie Kladdkaka.
Enkelt att baka och väldigt gott.
2 Ägg
1.25 dl Farinsocker
0.75 dl Strösocker
2 tsk Vaniljsocker
2 dl Vetemjöl
2.5 dl Chokladknappar, mörk choklad
Gör så här: Börja med att sätta ugnen på 175°C, smörj och mjöla en springform, 22 cm. Smält smöret och ställ åt sidan. Rör ihop ägg, farin- och strösocker. Tillsätt vaniljsocker, vetemjöl och smör. Rör till en jämn smet. Rör ner 2 dl av Chokladknapparna. Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter. Rör om i mitten av kakan efter fem minuter – det gör du för att chokladen hamnar i botten av kakan annars. Grädda tills kakan är klar – känn med sticka eller skaka lite på formen. Kanterna ska vara fasta men mitten ska vobbla lite. När kakan är färdiggräddad så lägger du på resten av chokladknapparna. Låt svalna.
Pineapple thai chicken.
Skär kycklingfilén i tärningar och bryn dem i olja.
Vispa ihop Asian Spices Pineapple Thai Organic med kokosmjölk och häll över kycklingen
Låt koka ihop i ett par minuter. Skala och skär ananasen i bitar och blanda ner i grytan tillsammans med färsk spenat. Garnera med några korianderblad. Servera med nudlar eller ris.