Smulpaj med blåbär och vit choklad.
450 g frysta blåbär
2 msk potatismjöl
2 msk strösocker
100 g hackad vit choklad
Smuldeg
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
150 g smör i tärningar
2 msk strösocker
0,5 tsk salt
Servering:
glass eller vispgrädde
Gör så här
Ugn: 200º
40 min
Sätt ugnen på 200°. Blanda blåbär, potatismjöl och socker. Täck botten av en pajform, 26 cm i diameter.
Blanda alla ingredienser till smuldegen med fingrarna. Strö detta över blåbären tillsammans med vit choklad.
Grädda mitt i ugnen ca 40 min. Om chokladen blir för mörk, lägg på ett folieark. Servera varm, med glass eller vispad grädde.
Toffifee kladdkaka.
Mangomargarita.
Persikosalsa.
Pastasallad.
200 g zucchini
100 g röd paprika
100 g små tomater
Till dressingen
4 msk chilisås
2 dl olivolja
2 dl matolja
3 msk rödvinsvinäger
1 dl soltorkade tomater
1 dl urkärnade kalamataoliver
0,5 dl kapris
1 bananschalottenlök
1 kruka basilika
1 kruka persilja
Blanda chilisås med rödvinsvinäger, vatten och olivolja. Smaka av med svartpeppar. Finhacka bananschalottenlök, oliver, kapris och soltorkade tomater och blanda ner i dressingen. Skär ner hälften av basilika och persilja i dressingen. Skär zucchini, cocktailtomater och röd paprika i mindre bitar och lägg i ensalladsskål. Krydda grönsakerna med flingsalt och peppar. Koka pennepasta i saltat vatten tills den är al dente. Tillsätt dressingen och den avhällda, varma pastan i skålen med grönsaker och blanda.Toppa med hackad basilika och persilja. Servera pastasalladen som den är, eller med valfritt tillbehör.
Krämig fänkåls- och dillsill.
Lök- och äppelsill.
1/2 rödlök
1/2 gul lök
1 dl crème fraiche
1 krm vitpeppar
1 dl majonnäs
1/2 äpple, gärna Granny Smith
1 purjolök, 10 cm
3 msk lag från sillen
2 krm salt
(jag tar mindre mängd majonnäs, ca 0,5 dl och större mängd crème fraiche, ca 1,5 dl)
1. Låt sillen rinna av, spara 3 msk av lagen. Skär sillen i ca 2 cm breda bitar.
2. Kärna ur och hacka äpplet. Skala och finhacka röd och gul lök. Ansa och skiva purjolöken tunt.
3. Blanda majonnäs och crème fraiche. Krydda med salt och peppar samt
lag av sillen. Vänd ner sill, äpple och lök. Låt stå i kylen ca 24 timmar.
Garnera med rödlöksringar vid servering.
Lillet rose med citrus.
Melon- och gurkcooler.
Rabarberlemonad.
2 dl koncentrerad lemonad som ger cirka 1 liter färdig dryck.
Syrlig fräsch ceviche med en touch of Sweden.
4 portioner.
4 cm färsk ingefära
1 gurka, delad och urkärnad
3 lime, saften
1 citron, saften
4 tsk löjrom
ev koriander till garnering
svartpeppar efter smak och ev. lite salt
Frys laxen dagen innan och ta ut den så den hinner tina (detta för att eliminera ev bakterier). Skär laxen i små kuber. Skala, kärna ur och dela gurkan fint. Skala och riv ingefäran. Blanda lax, riven ingefära och gurka i en bunke. Tillsätt lime och citronjuice och salt. Låt stå 5–10 minuter. Smaka av med salt, rätten blir mycket syrligare utan salt och tänk på att även löjrommen ger sälta. Garnera cevichen med en tesked löjrom och med en kvist koriander. Riv lite svartpeppar över.
BBQ sås.
Den här såsen passar att servera till det mesta från grillen. Den är också god att smaksätta färsen till burgare med. Håller cirka 5 dagar i kylen.
2 msk neutral olja
1 hackad gul lök
120 g strimlad bacon
0,5 msk rökt paprikapulver
0,5 tsk svartpeppar
2 dl farinsocker
2,5 dl ketchup
1,5 dl äppelcidervinäger
1 dl chilisås
0,5 dl worcestershiresås
1 msk pressad citronsaft
0,5 msk dijonsenap
1 tsk tabasco
tsk salt
Stek lök, bacon, paprikapulver och peppar i en stekpanna med olja. Stek tills baconet fått lite stekyta. Tillsätt farinsocker och stek under omrörning någon minut. Tillsätt resten av ingredienserna och låt puttra ca 30 min. Mixa såsen slät.
Mandel - och persiljetopping.
Mandel och persiljetopping:
4 dl hackad persilja
2 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
1 msk honung
2 dl hackad torrostad mandel
Blanda alla ingredienserna till persiljetoppingen och fördela över köttet.