Texas chili.
1 stor gul lök, fint strimlad
1 burk finkrossade tomater
1,5 dl bbq-sås (Typ Sweet Baby Ray’s Orginal)
2 msk tomatpuré
1 msk torkade korianderblad
1 msk malen spiskummin
1 tsk chiliflakes
1 tsk oregano
1 tsk timjan
1 tsk smoked paprika pulver
1 msk kakao
1/2 burk 33 cl ljus öl
Salt, efter smak
svartpeppar
mjuka små tortillas
avokado
picklad rödlök
crème fraîche
cocktailtomater, hackade
färsk koriander (1 kruka)
När den är mjuk och glansig lägg i en större kastrull.
Skär köttet i mindre kuber, salta och peppra.
Bryn på köttet i stekpannan med en rejäl klick smör. Häll sedan ner bitarna i kastrullen tillsammans med löken.
Häll i tomatkross, bbq-sås, tomatpuré, torkad koriander, malen spiskummin, chiliflakes, oregano, timjan, smoked paprika pulver, kakao & öl.
Rör samman, salta & peppra.
Låt puttra på plattan i 3 timmar eller tills köttet helt faller isär när du rör i kastrullen.
Behåll locket på första 2 timmarna. Sätt sedan lockat på sned så att vätskan kan dunsta sista timmen.
Vietnamesisk kycklinggryta med jordnötter.
1 röd spansk peppar, hacka
2 citrongräs
4 kycklingbröst
2 tsk soja
1 msk olja
2 tsk socker
2 msk riven färsk ingefära
1 msk fisksås
1 lime, pressad saft
1 tsk sambal oelek
1 tsk salt
50 g saltade jordnötter
Skär kycklingen i strimlor och blanda med sojan.
Stek kyckling, lök och chili i olja. Strö över socker. Stek ca 6 min till fin färg.
Tillsätt citrongräs, ingefära, fisksås, limesaft, sambal, vatten och salt. Koka ihop.
Strö över hackade jordnötter och servera med ris.
Skaldjursgryta med musslor och räkor.
1 kg blåmusslor, det går även bra med frysta musslor, spara spadet
5 dl torrt vitt vin
1 tsk salt
1 fänkål
500 g valfria rotfrukter, t ex morötter, potatis, persiljerot/palsternacka
4 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
2 msk smör
1 krm kajennpeppar
4 dl vatten
21/2 msk skaldjursfond
2 dl vispgrädde
500 g oskalade räkor
300 g vit fiskfilé
1/2 dl finhackad persilja
Koka upp vin och salt i en rymlig kastrull. Tillsätt musslorna, lägg på ett lock och låt koka, ca 3 minuter. Musslorna ska öppna sig. Ta upp musslorna och spara spadet.
Ansa och strimla fänkålen. Skala och skär rotfrukterna i bitar. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs fänkål, rotfrukter, lök och vitlök blanka och smidiga utan att de får färg, ca 2 minuter. Tillsätt kajennpeppar och blanda om.
Tillsätt spadet från musselkoket, vatten och fond, och koka under lock, ca 10 minuter. Tillsätt grädde och koka upp.
Skala räkorna. Putsa fisken och skär den i bitar. Lägg ner fisken i grytan, och låt sjuda, ca 3 minuter. Tillsätt musslor och räkor. Vänd ner finhackad persilja och servera.
Kolatårta.
4 äggvitor
1 burk karamelliserad mjölk, 400 g
Garnering:
2 dl vispgrädde
bär
Mixa eller mal nötterna i en matberedare.
Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner nötterna.
Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Smörj formen och bred ut smeten i den. Grädda i nedre delen av ugnen, 15 minuter. Låt svalna.
Rör den karamelliserade mjölken och bred den över bottnen. Klicka eller spritsa på grädde och garnera med bär.
Potatisflarn med löjrom och crème fraîche.
2–4 medelstora potatisar
2 msk rapsolja
salt och
peppar
Topping:
40–80 g löjrom eller annan rom, finns även vegetarisk
½ dl crème fraiche
½ finhackad rödlök
ev dill att garnera med
Sätt ugnen på 175°. Tvätta potatisen och skiva den tunt (beräkna 2 potatisskivor per person). Torka av och lägg på plåt med bakplåtspapper.
Pensla med olja på båda sidor. Salta och peppra.
Låt stå i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Ta ut, vänd och kör 10 minuter på andra sidan. Skivorna ska bli mjuka i mitten, gyllene och knapriga i kanterna. Om de skärs riktigt tunna blir de krispiga ända in i mitten.
Lägg på topping, ca
1 tsk av vardera crème fraiche, hackad rödlök och rom per flarn.
Gratinerad hummer med svamp.
Whiskysås.
Stöt grönpepparkorn i mortel och blanda ner dem i såsen. Koka samman i 5 min. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten. Rör ner den i såsen och låt koka ca 5 min. Smaka av och häll eventuellt i mer whisky efter smak, drygt 1 msk.
Rör ner smöret precis före servering så att såsen blir blank.
Halloumi med chili och honung.
Dajmpannacotta.
5 dl vispgrädde
1 vaniljstång
2 1/2 st gelatinblad
250 gram Dajm mjölkchoklad
( Går även bra med mjölkchoklad om ni inte hittar)
Topping:
1 dubbeldajm
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i cirka 5 minuter.
Koka upp grädden på svag värme, skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna, låt både frön & stång sjuda i några minuter med grädden. Fiska upp vaniljstången och bryt ner chokladen under omrörning, tills den smält. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och vispa ner ( ett par minuter) till en slät smet och så allt har blandats ordentligt.
Häll upp i serveringsglas. Ställ sedan kallt i kylskåp minst 4 timmar innan servering
Innan servering hacka daimen och fördela över serveringsglasen.
Svamp- och spenatlasagne.
4 färska lasagneplattor, ca 20×20 cm
2 portabellosvampar
3 vitlöksklyftor
1 liten gul lök
olivolja till stekning
120 g färsk bladspenat
salt och peppar
Ostsås:
3 dl grädde
200 g ricottaost
3 dl riven parmesanost
Kryddsmör:
50 g smör
1 dl finhackad persilja
2 msk skållad, skalad, finhackad mandel
rivet skal från 1 citron
3 finhackade vitlöksklyftor
Sätt ugnen på 175°. Skär svampen i mindre bitar. Hacka vitlöken. Skiva löken tunt.
Stek svampen mjuk i lite olivolja i en stekpanna. Tillsätt spenaten, vitlöken och löken och låt allt steka med i några minuter tills spenaten mjuknat. Salta och peppra.
Ostsås: Koka upp grädden i en kastrull och låt koka i 3–4 minuter. Ta från värmen och blanda ner ricottan och parmesanen. Salta och peppra.
Varva lasagneplattorna med svampfräset och ostsåsen i en smord ugnsfast form. Börja och avsluta med ostsåsen. Baka i ugnen i ca 45 minuter.
Kryddsmör: Fräs upp smöret i en stekpanna. Lägg i resten av ingredienserna till kryddsmöret.
Skär upp lasagnen i portionsbitar och lägg upp på varma tallrikar. Skeda över kryddsmöret. Servera gärna med en sallad.
Lax- och räklasagne.
400 g räkor med skal, hacka grovt
450 g lax, skär tunna strimlor
3–4 kvistar dill, hacka
7 cm purjolök, skiva tunt
180 g färsk spenat
rapsolja till stekning
salt och peppar
2 dl crème fraiche
1 dl grädde
2 dl mjölk
2 msk koncentrerad hummerfond
2 tsk sambal oelek
ca 10 minitomater
1 dl riven gratängost
Sätt ugnen på 175°.
Fräs spenaten mjuk i lite rapsolja i en stekpanna tillsammans med purjolöken. Salta och peppra.
Lägg spenatfräset i en bunke och blanda med dill, crème fraiche, grädde, mjölk, hummerfond och sambal oelek. Salta och peppra.
Dela tomaterna. Varva spenatblandningen med lasagneplattor, räkor, lax och tomater i en eldfast form, ca 20 cm i diameter. Avsluta med crème fraiche-blandning, toppa med ost.
Baka i ugnen ca 40 minuter. Låt vila ca 10 minuter före servering. Servera med sallad gjord på spenat, dill och purjolök.
Karamellmousse med hjortron.
Rårörda hjortron:
Till servering:
Blanda hjortron och socker. Låt det stå och lösas upp.
Vispa grädde och messmör fluffigt.
Varva i glas med krossade kakor och hjortron. Riv över kanel och, om du vill, apelsinskal.
Sesamhalstrad lax med sesam - och ingefärsdressing.
Vaniljrutor med choklad.
250 g smör
4½ dl vetemjöl
½ dl kakao
2 dl strösocker
1½ msk vaniljsocker
1½ tsk bakpulver
Fyllning:
2 ägg
1 dl kesella
2 dl crème fraiche
1½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
Garnering:
florsocker
Blanda snabbt ihop smöret med de torra ingredienserna till en smulig deg, gärna i matberedare. Tryck ut 2/3 av degen i en liten, bakpappärsklädd långpanna, ca 25×30 cm
Fyllning: Rör ihop ägg, kesella, crème fraiche, strösocker och vaniljsocker. Häll fyllningen på smuldegen i långpannan. Strö över resten av smuldegen.
Grädda mitt i ugnen, ca 30 min. Låt svalna. Skär i rutor och pudra med florsocker.