Jordgubbs- och rabarberpaj med jordnötstäcke.
Fyllning: Skär rabarbern i 1 cm bitar, snoppa och dela ev jordgubbarna. Lägg i en smord form. Blanda socker och potatismjöl och rör ner i frukten.
Fördela smuldegen över det hela, strö hackade jordnötter över. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Låt svalna något, servera med god glass eller vispad grädde.
Gratinerade tapasmusslor.
1 msk olja
1 1/2 dl torrt vitt vin
3 msk olivolja
1 dl ströbröd eller 2 dl rivet vitt bröd
2 hackade vitlöksklyftor
4 msk hackad persilja
1 tsk salt
450 g blåmusslor med skal
Skala och hacka löken fint. Fräs den mjuk i olja. Tillsätt vin, olivolja, ströbröd, vitlök, persilja och salt. Blanda och låt det stå och svälla ca 5 min.
Koka musslorna i saltat vatten och ta bort den tomma skalhalvan, lägg upp delen med musslan på ett ugnsfat.
Lägg ströbrödsblandningen över och gratinera i 200° ca 15 min.
Hallonkaka.
4 dl socker
3 ägg
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
125 gram färska hallon
75 gram smör
50 gram vit choklad
ca 1 dl hallon
1 msk vaniljsocker
3,5 dl florsocker
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och varva det med smöret ner i äggblandningen. Smöra och bröa en långpanna (ca 25×30 cm) och häll på smeten.
Lägg sen på bären och släta sedan till smeten så att hallonen döljs så gott det går.
Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter.
Ta ut kakan och låt kallna helt innan du häller på glasyren.
Smält smöret tillsammans med hallonen. Dra av från plattan och rör ner den hackade vita chokladen och rör tills glasyren är helt slät. Rör till sist ner vaniljsocker och florsocker.
När kakan svalnat häller du över glasyren och strör över rikligt med kokos och låt stå tills glasyren stelnat något.
Dela i fyrkantiga bitar, ca 24 små eller 12 stora.
Frisk gurksallad med lime och mynta.
1 liten bunt färsk mynta
2 lime
3 msk god olivolja
salt och svartpeppar
Smördegslindad sparris.
Sätt ugnen på 225 grader.
Knipsa bort den grova änden av sparrisarna. Bred på getost på smördegsplattan, lägg på skinkan, peppra och skär den i lika många remsor som du har sparrisar.
Linda smördegen runt sparrisarna. Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön.
Sätt in sparrisarna i ugnen i cirka 15 minuter eller tills de fått fin färg. Ät dem medan de fortfarande är ljumma.
Rabarberkaka.
120 gram rabarber + 2 tsk potatismjöl
100 gram smör
2 dl strösocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
50 gram flagnad mandel
florsocker
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Smörj & bröa formen cirka 24 cm.
Tvätta och ansa rabarberstjälkarna, skär dem i små bitar, blanda dem sedan med potatismjölet. Smält smöret, och dra bort från värmen. Blanda de torra ingredienserna i en skål, och blanda ner i kastrullen tillsammans med äggen. Rör tills du har en jämn smet, fördela ut i formen. Fördela ut rabarberna och tryck ner dem lite i kakan. Strö öre flagad mandel
Grädda sedan kakan i mitten av ugnen & cirka 25- 30 minuter
Serveras med vaniljvisp eller grädde.
Jordgubbssill med ingefära och lime.
1 lime
10-15 jordgubbar + extra till dekor
1 dl gräddfil
1 dl majonnäs
2 msk finskuren gräslök + extra till dekor
1 msk riven färsk ingefära
nymalen svartpeppar
salt
Skala limen och hacka fruktköttet fint, försök att inte få med så mycket hinnor. Skär jordgubbarna i mindre bitar (spara några).
Rör samman gräddfil, majonnäs, gräslök, ingefära, limehack och jordgubbar. Mosa de sparade jordgubbarna med handen över bunken och blanda i.
Smaka av med svartpeppar och salt. Rör till sist ned sillbitarna. Klart att servera, men sillen får gärna stå i kylen en stund och samla smak. Garnera med extra gräslök och några jordgubbar.
Ljummen matjessill med ägg och tre sorters lök.
1 rödlök
1 silverlök (alt. gul lök)
1 knippa gräslök
1 rejäl knippa dill
4 nästan hårdkokta ägg
50-75 g kylskåpskallt smör
nymalen svartpeppar
Tillbehör:
knäckebröd
vällagrad ost eller kumminost
Skala och skiva rödlök och silverlök så tunt du kan. Finskär gräslöken och plocka dillen.
Skär sillen i diagonala bitar. Hacka eller skiva äggen.
Varva alltsammans i en ugnsfast form. Hyvla över kallt smör, dra några varv med pepparkvarnen och ställ sedan in i ugnen i 200 grader i 5-8 minuter. Det ska bara precis bli varmt.
Servera genast. Gärna till gott knäckebröd och en vällagrad ost.
Frasig rabarberkaka.
Fransk potatissallad.
Kladdkaka i långpanna.
Jordgubbscampari.
Frisk gurksallad med lime och mynta.
1 liten bunt färsk mynta
2 lime
3 msk god olivolja
salt och svartpeppar
Kycklinglår med honung och örter.
1/2 dl bbq-sås
3 msk + 2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta (finhackad)
1 citron (skal och saft)
1 tsk färsk rosmarin (finhackad)
1 msk honung
salt och peppar