Kolatårta.
150 g hasselnötter
4 äggvitor
1 burk karamelliserad mjölk, 400 g
Garnering:
2 dl vispgrädde
bär
Sätt ugnen på 175°.
Mixa eller mal nötterna i en matberedare.
Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner nötterna.
Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Smörj formen och bred ut smeten i den. Grädda i nedre delen av ugnen, 15 minuter. Låt svalna.
Rör den karamelliserade mjölken och bred den över bottnen. Klicka eller spritsa på grädde och garnera med bär.
Cinnamon Sparkle.
2 tsk kanelsockerlag
1 cl cognac
1/2 dl färskpressad äppelmust eller äppeljuice
1 dl torrt mousserande vin
is
Kanelsockerlag: koka upp 1 dl socker med 1 dl vatten och 2 kanelstänger. Sockerlaget är klart när sockret har lösts upp. Låt svalna innan det används.
Gör så här:
Skaka kanelsockerlag, cognac och is i en shaker. Häll upp i glas och fyll upp med äppelmust och mousserande vin.
Korv- och köttgryta med parmesan.
2 gula lökar, hacka
2 stora morötter, hacka
2 palsternackor, hacka
4 vitlöksklyftor, hacka
1/2 dl olivolja (till stekning)
4 salsiccakorvar
500 g grytbitar
2 glas rött vin
2 burkar krossade tomater
3–4 dl vatten
2 lagerblad
1 kvist timjan (el 1 krm torkad timjan)
salt och svartpeppar
Till servering:
3 dl färskriven parmesan
lantbröd
Fräs lök, morötter, palsternackor och vitlök i lite olivolja i en rymlig gryta. Bryn sedan korvarna (hela) och köttet i lite olivolja i en stekpanna så de får en fin gyllene färg. Häll över i grytan med grönsakerna.
Häll på vin, tomater och vatten. Tillsätt kryddorna och salt och peppar. Låt puttra på mellanvärme i minst 2 timmar, gärna längre. Rör runt lite då och då. Ta upp korvarna och skär ner dem i mindre bitar och lägg ner i grytan igen. Servera med ett gott bröd och riven parmesan på toppen eller med en krämig potatispuré.
Tiramisù.
Kycklingpanna med bacon och gräslök.
500 g kycklingfilé
1 msk smör
140 g bacon
Sås:
4 dl sky och vatten
2 msk konc kalv- el kycklingfond
2 dl lätt-crème fraiche
1 msk dijonsenap
1 msk gelé
1 krm curry
1 krm paprikapulver
1 tsk soja
3 msk vetemjöl
Garnering:
3 msk klippt gräslök
vinbärsgelé
Skär kycklingfiléerna i bitar. Bryn dem i smör. Salta och peppra efter smak. Strimla och stek baconet för sig.
Sås:
Skölj ur pannan med vatten och sila ner vätskan i en kastrull. Mät upp till 4 dl. Tillsätt resten av ingredienserna till såsen och koka upp.
Lägg kycklingen i en traktörpanna och häll över såsen. Låt sjuda ca 5 min.
Garnering:
Strö över bacon, gräslök och lite gelé. Servera med kokt ris, sparris och tomater.
Rårakor med löjrom.
Glasstårta.
kladdkaka
hallonglass
vaniljglas
färska bär
chokladsås
Gör så här:
Baka en kladdkaka eller köp färdig. Lägg i en springform, skeda över hallonglass och frys in 1 timme. Ta ut och skeda över vaniljglass. Låt stå i frysen i minst 3 timmar. Ta ut, lossa springformen och lägg kakan på ett fat. Garnera med massor av färska bär och ringla över chokladsås.
Krossad potatis med dill och gräslök.
Skrubba potatisarna noga. Om du vill skalar du dem, men det fungerar bra med skal om skalet är fint och potatisarna är ekologiskt odlade.
Koka potatisen nästan färdiga i lättsaltat vatten, 8-10 minuter. Känn med en sticka så att de är klara. Häll av vattnet, häll potatisen i en bakpappersklädd långpanna.
Låt potatisen ånga av, lägg i smöret och sätt ugnen på 225°. Rör om så smöret fördelas jämnt över potatisarna. Tryck till potatisarna med t.ex. botten på en skål eller handen, så att de krossas något. Baka mitt i ugnen 30 minuter.
Ta ut och vänd potatisarna, ringla på olja och ställ in igen ca 30 minuter eller tills de är gyllene och krispiga på ytan. Smaksätt genom att ringla vinäger över potatisen, salta och peppra. Avsluta med att strö över finhackad dill och gräslök.
Tips
Servera potatisarna som plockmat, antingen som de är med en dipsås, eller låt dem svalna och toppa med en klick löjrom och crème fraiche.
Carpaccio på röding eller lax.
Snabbrimma gärna rödingen genom att torka av den ordentligt och strö på cirka 1 tesked salt. Låt rödingen stå svalt i cirka 30 minuter.
Skiva rödingen i tunna skivor.
Skiva fänkål tunt och vänd i lite olivolja och salt. Lägg åt sidan.
Skär av skalet på apelsinen och filéa den med en liten vass kniv genom att skära loss klyftorna. Spara saften om det blir över. Lägg apelsinklyftorna åt sidan.
Mixa ingredienserna till dressingen. Tillsätt även överbliven apelsinsaft. Smaka av med salt och peppar.
Häll dressingen på förrättstallrikar eller på ett uppläggningsfat. Lägg på den tunt skurna rödingen, fänkål och apelsin. Garnera med regnbågsrom och dill och dra gärna några varv med svartpepparkvarn över.
Viltwallenbergare med kantareller och potatis- & jordärtskockspure.
Kladdkaka med brynt smör och lingon / hallon grädde.
Köttfärsgratäng med mos .
Köttfärsröra:
600 g valfri färs
2 msk smör
1 gul lök
1 röd paprika
150 g champinjoner
3 msk tomatpuré
2 tsk sambal oelek
1 burk konserverade körsbärstomater, ca 400 g
1 förpackning krossade tomater med smak av chili, ca 400 g
2 msk finhackad persilja
2 msk konc kalvfond
salt & svartpeppar
Potatismos:
1 kg potatis
1 dl standardmjölk
25 g smör
1 äggula
Topping:
1 dl riven lagrad ost
cocktailtomater på kvist
Ugn 225 °
Fräs färsen smulig i smör i stekpanna. Skala och finhacka löken. Kärna ur och tärna paprikan. Låt lök och paprika fräsa med färsen i ett par min.
Ansa och skiva svampen, låt den fräsa med tills all vätska kokat in. Tillsätt tomatpuré och sambal oelek. Blanda om.
Tillsätt konserverade körsbärstomater, krossade tomater, persilja, kalvfond, salt och peppar.
Låt allt puttra samman på medelstark värme i ca 15 min.
Potatismos:
Skala, dela och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Mosa potatisen och tillsätt varm mjölk och smör. Smaka av med salt och peppar och rör i äggulan.
Fördela färsblandningen i en smord ugnsform. Spritsa moset runt formens kant.
Strö riven ost på färsen och lägg på cocktailtomater. Gratinera strax under ugnens mitt i ca 15 minuter eller tills moset fått fin färg.
Cheesecake i glas med lime och kondenserad mjölk.
200 g Philadelphia
2 dl vispgrädde
1/2 tsk vaniljsocker (el 1/2-1 krm vaniljpulver)
3/4 dl kondenserad mjölk
1 pressad lime + rivet skal från hela limen
4-6 Digestvekex, krossade
Gör så här:
Vispa upp Philadelphia, flytande grädde och vaniljsocker till en fluffig mousse.
Tillsätt pressad lime, rivet limeskal och kondenserad mjölk. Fortsätt vispa tills konsistensen blir en fluffig mousse. (Skulle den mot förmodan inte bli fluffig så tillsätt lite mer Philadelphia + grädde och fortsätt vispa).
Varva digestivekex i varje glas och med limemoussen. Toppa med lite rivet limeskal samt lite krossat digestiviekex. Ställ svalt fram till servering.
Pepparkyckling och krossad ugnspotatis.
1 gul lök
1 msk smör
salt
2 dl vispgrädde
1 dl vatten
1 msk kycklingfond
1 dl crème fraiche
2 msk chilisås
1 msk rosépeppar
1 tsk grönpeppar
9 körsbärstomater
Garnering:
2 msk hackad persilja
rosépeppar
grönpeppar
Tillbehör:
krossad potatis
Dela varje kycklingfilé på längden. Skala och hacka löken. Bryn kycklingen runt om i en stekpanna med smör. Tillsätt löken och fräs lite till. Salta. Lägg över kycklingen i en ugnsform.
Häll i grädde, vatten, fond, crème fraiche och chilisås i stekpannan, och koka upp. Rör i krossad rosépeppar och grönpeppar, och häll såsen över kycklingen. Lägg i delade tomater.
Tillaga i ugnen tills kycklingen är genomstekt, ca 20 minuter.
Krossad potatis:
1 kg potatis, t ex Amandine
4 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
50 g riven parmesanost
salt, peppar
Koka potatisen nästan klar. Häll av vattnet och ånga den torr.
Lägg potatisen på en plåt och tryck till dem med en gaffel så de går sönder lite. Krossa vitlöksklyftorna och och blanda med potatisen. Ringla över olja, strö över ost och krydda med salt och peppar.
Tillaga i ugnen tills potatisen fått färg, ca 15 minuter.