Risotto con funghi (Risotto med karljohanssvamp).
Hot rom toddy.
Gör så här:
Blanda alla ingredienser – här tåls det att prova sig fram med diverse kryddor. Serveras bäst i kopp.
Pasta med salsiccia.
Kycklinggratäng med exotiska smaker.
salt, svartpeppar
smör till stekning
1 purjolök, strimla
3 små röda äpplen, tärna
150 g skogschampinjoner, dela i mindre bitar
150 g tinade, tärnade,
frysta mangobitar
2 dl crème fraiche
1 dl mango chutney
2 msk tomatpuré
1 tsk sambal oelek
ca 3 dl ris (4 portioner)
20 skivor salami
1 dl riven lagrad ost
basilika
mangobitar
Salta och peppra kycklingfileerna, bryn runt om i smöret så att det får fin färg. Lägg över köttet i en ugnsform och stek vidare mitt i ugnen ca 20 minuter. Ta ut och skiva kycklingen.
Fräs lök, äpple och svamp i smöret ca 3–4 minuter, utan att det får färg. Tillsätt mangobitar, crème fraiche, mango chutney, tomatpuré och sambal oelek. Låt allt koka ihop ca 5 minuter.
Koka riset. Lägg riset i en smord ugnsform. Fördela grönsaksröran ovanpå. Toppa med kycklingskivor varvat med vikta salamiskivor. Strö över ost och gratinera mitt i ugnen ca 15 minuter.
Garnera med basilika och äpplen, servera med en sallad.
Het thaisallad med räkor.
1 grön omogen papaya (finns i asiatiska butiker)
eller cirka 600 g vitkål
3 cm färsk ingefära
3 vitlöksklyftor hackad el riven
2 tsk sesamolja
250 g skalade räkor
1-2 röda chilifrukter, urkärnade
1 1/2 msk råsocker
1-2 limefrukter
4 tsk fisksås
1/2 dl torrostade jordnötter, grovhackade
färsk koriander
ev. några cocktailtomater
Skala och riv ingefära och 1 klyfta vitlök och blanda med sesamolja. Gnid in räkorna med blandningen och låt stå och dra medan du gör resten.
Skala papayan och riv den grovt, alternativt strimla eller hyvla vitkålen fint.
Finhacka chili och resten av vitlöken, blanda med socker, limesaft och fisksås. Blanda dressingen med papayan eller vitkålen och krama in den ordentligt med händerna.
Blanda ned räkorna. Smaka av med eventuellt mer limesaft eller fisksås. Strö över hackade jordnötter och garnera med färsk koriander och eventuellt några cocktailtomater.
Thailändsk torskgryta.
400 g fryst torsk (MSC-märkt)
100 g champinjoner
1 purjolök
3 stjälkar citrongräs
olja
5 limeblad
1-5 tsk grön eller röd currypasta (eller efter smak)
5 cm färsk ingefära, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
1-2 burkar kokosmjölk, à 400 g
1-2 msk fisksås
1/2-1 citron
1-2 lime
1 broccolihuvud
5 cocktailtomater, delade
färsk koriander
Tina fisken en stund så att den går att skära i bitar. Dela champinjonerna i halvor eller kvartar beroende på storlek. Skölj och strimla purjon grovt. Banka citrongräset med knivskaftet, dra av de yttersta bladen och strimla resten fint.
Hetta upp oljan i en gryta. Fräs limeblad, currypasta, ingefära, purjolök, champinjoner, vitlök och citrongräs ett par minuter. Slå på kokosmjölken, lägg försiktigt i torskbitarna, smaksätt med fisksås, pressad citron och lime. Tillsätt broccolin skuren i buketter och mer kokosmjölk om du vill ha en ”soppigare” gryta. Sjud sakta i ca 10-15 min eller tills fisken vitnat. Lägg i tomaterna mot slutet.
Smaka av. Strö över grovhackad färsk koriander och servera med jasminris.
Fläskfärs med thailändska smaker.
400 g fläskfärs
olja
4 schalottenlökar, tunt skivade
5 cm ingefära, finhackad
1 kruka koriander, grovhackad
1 purjolök, skivad
1 röd chili, tunt skivad
1 msk limesaft
1 1/2 msk fisksås
1 tsk socker
ev. salt
färska böngroddar
Bryn färsen i lite olja på hög värme. Tillsätt schalottenlök, ingefära, koriander (spara lite), purjolök och chili. Fräs några minuter till. Tillsätt sedan limesaft, fisksås och socker. Smaka eventuellt av med lite salt. Garnera med färska böngroddar och resten av koriandern.
Servera med kokta grönsaker och jasminris.
Ugnsgrillad hel kyckling med rostad mandelpotatis, champinjoner, citronsky
3 citroner
1 hel vitlök
2 dl olivolja
600 g mandelpotatis, skalad
400 g champinjoner, delade
2 rödlökar, skivade
1 kruka timjan
4 dl kycklingbuljong
50 g smör
Maizena till redning
Salt och peppar
Dela champinjonerna i 4 delar, blanda svampen med olivolja och dela potatisarna på längden. Krydda med salt och peppar. Stek potatisen i panna så att den får färg. Lägg svamp och potatis på plåten under kycklingen och låt det bakas tillsammans så att alla smakerna blandas.
Hacka timjan och blanda med potatis och svamp när den är klar. Vänd i löken. Koka upp kycklingbuljongen och smaka av med rivet citronskal och juice. Red av och mixa i smöret med stavmixer. Skär ur de olika delarna på kycklingen och skiva upp vid servering.
Sjötunga walewska.
2 tsk citronsaft
1,5 dl torrt vitt vin
1,5 dl stark fiskbuljong
1 msk smör + 1 msk mjöl
4 - 5 dl grädde
1 äggula
2 msk smör
salt och cayennepeppar
Pommes duchesse
några smörstekta champinjoner
12-14 potatis
3 msk smör
2 äggulor
1 tsk salt + 1 krm vitpeppar.
Koka potatisen och häll av vattnet. Pressa potatisen och arbeta sedan in smör, äggulor och kryddor.
Spritsa ut moset på kanterna av ett stort eldfast fat, gärna medans det fortfarande är varmt.
Smöra en traktörpanna, lägg i sjötungsfileérna dubbelvikta. Fyll på med citronsaft, vin och fiskbuljong. Sjud fisken ca 10 min eller tills fisken är klar.
Sätt på ugnen på 250 gr. Lägg upp sjötungsfileérna väl avrunna på ett stort smort fat.
Koka ihop spadet från fiskkoket till hälften. Blanda under tiden ihop smör och mjöl till en beurre manié. Klicka smörsmeten i spadet under vispning och späd med 4 dl av grädden. Låt det koka kraftigr under fortsatt vispning till en ganska tjock sås. Vispa 1 dl av den resterande grädden till skum. Tag såskastrullen från värmen och vispa i äggulan samt 2 msk smör. Smaka av med salt och ev lite citronsaft och dofta över lite cayennepeppar.
Vänd till sist ner den vispade grädden försiktigt och häll den över fisken.
Gratinera hastigt och garnera med räkor, stekt svamp och dill.
Vanilj pasta.
Citronsaft.
Hot milk punch.
5 cl mörk rom
Gör så här:
Värm mjölk i en kastrull med lite honung eller vanligt socker för sötma. Krydda mjölken med kanelstång, muskot och nejlika (alternativt kryddnejlika). Tänk på att alla kryddor är rätt potenta så börja med lite och öka efter smak. Häll sedan mjölken i ett glas med fot eller i en kopp och addera mörk rom. Krydda med lite svartpeppar på toppen.
Äppeltosca.
Skala äpplena om du vill, dela och kärna ur dem och skär i lagom tunna skivor. Tryck ner äppelskivorna i smeten och pudra över kanel.
Grädda i ugn i cirka 25 minuter. Ta ut kakan och höj ugnsvärmen till 200 grader.
Toscaglasyr
Smält smör och socker. Blanda i mandelspånen i mjölet. Rör noga. Häll slutligen i mjölken.
Häll den varma toscasmeten över kakan och ställ in den i ugnen igen på 200 grader i 8-10 minuter.
Ät den som den är eller servera med en klick vispad grädde.
Wienersemlor.
mandelmassa + ovispad grädde
2 1/2 dl vispgrädde + 2-3 tsk vaniljsocker
Florsocker
Lägg tre tinade smördegsplattor över varandra och tryck ihop dem så de fastnar över varandra, för att få dem att fastna bättre kan man pensla dem med kallt vatten emellan. Stansa ut runda bitar med hjälp av ett glas. Pensla även ovansidan med kallt vatten, och grädda dem tills de precis blir gyllene ungefär 10 minuter. Rör ihop mandelmassa & lite ovispad grädde så att den blir ”lagom” krämig. Skär av locket & låt wienersemlorna svalan innan du klicka ut fyllningen. Vispa grädden + vaniljsockret & spritsa/ klicka ut i semlan. På med locket pudra över rikligt med florsocker och servera genast.