Indisk kycklingcurry.
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1/2–1 röd chili
400 g kycklingfilé
1 msk rapsolja
2 msk grön currypasta
4 dl kokosmjölk
Garnering:
färsk koriander
Servering:
kryddigt ris, se recept
Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur och strimla chilin.
Skiva kycklingfiléerna. Låt dem få färg på båda
sidor i en stekpanna med
olja, ca 5 minuter.
Tillsätt lök, vitlök, chili
och låt steka, 5 minuter.
Tillsätt currypasta och kokosmjölk och låt sjuda på svag värme, 20 minuter. Smaka av med salt och peppar. Garnera med koriander och servera med kryddigt ris.
Kryddigt ris:
Smält 40 g smör i en kastrull. Rör i 200 g ris, gärna basmatiris, och fräs under omrörning, 2 minuter. Tillsätt 2 kanelstänger, 1 tsk mald kardemumma, en nypa salt och 71/2 dl vatten; rör om. Låt koka under lock på svag värme, 15 minuter.
Caprese.
Chèvremos.
Kyckling i krämig parmesan- och timjansås.
Tiramisu.
Soppa med cannellinibönor och spaghetti.
Krossad parmesanpotatis.
Bearnaisedressad entrecôte med örtrostad potatis.
4 entrecôter eller biffar à ca 150 g
salt & peppar
smör/olja till stekning/grillning
Bearnaisedressing:
1/2 tsk finkrossad vitpeppar
1 tsk torkad dragon
1 1/2 msk finhackad gul lök
1 1/2 msk vitvinsvinäger
2 msk vatten
1 dl olivolja
2-3 krm salt
1 dl finhackad persilja eller färsk dragon
Örtrostad potatis:
8-10 potatisar, 600-700 g
3-4 msk olivolja
1 dl hackade färska örter, t ex timjan, basilika, rosmarin
1 klyfta vitlök, färsk
ett par nypor flingsalt
Börja med bearnaisedressingen. Koka ihop kryddor, lök, vinäger och vatten tills all vätska kokat in. Låt svalna och vispa ner oljan. Smaka av med salt och persilja eller dragon.
Potatis: Borsta potatisen väl och koka den mjuk. Sätt ugnen på 225°. Lägg potatisen i ugnsfast form och tryck till dem så skalet spricker, låt ånga av en stund. Blanda oljan med örter och pressad vitlök, fördela den över potatisen och salta. Rosta högt upp i ugnen 10-12 min tills potatisen får lite färg och blir krispig på ytan.
Krydda och stek eller grilla köttet så rosa du vill ha det. Skär köttet i breda strimlor, lägg upp på fat, häll över dressingen och servera med potatisen och sallad.
Lasagne med lax.
450-500 g färsk lax utan skinn, i skivor
450-500 g frusen spenat
200 g mascarponeost
150 g färskriven parmesan
2 schalottenlökar, finhacka
1.2 dl grädde
3 kvistar färsk oregano
1 burk (400 g) hackade skalade tomater
1.2 dl vitt vin
1 vitlöksklyfta
olivolja
lite muskotnöt
salt och peppar
ev. 1 citron
Bryn löken i lite olivolja. Tillsätt spenaten och värm den tills den är helt tinad. Häll i vinet och låt det koka kraftigt så att alkoholen försvinner innan du tillsätter mascarpone, salt, peppar och muskotnöt.
Marinera eventuellt laxen i saften och skalet från en citron i ett par timmar innan tillagning. Hacka och sautera vitlöken i 1 msk olivolja. Tillsätt tomaterna tillsammans med färsk
oregano, salt och peppar. Runda av med
vispgrädde.
Smörj en ugnsfast form och lägg ett lager lasagneplattor i botten. Varva med ett lager lax, spenat och tomatsås och strö över det hela med parmesan. Lägg sedan på ett nytt lager lasagneplattor och börja om från början tills alla
ingredienser är använda. Baka i ugn på 200° i cirka 30 minuter och servera med en färsk sallad.
Ugnsbakad fisk med tomat och zucchini.
(t.ex. mindre hälleflundra, kolja eller torsk) 250 g mozzarella
4 mogna bifftomater
2 zucchini
4 msk olivolja
1 knippe färska örter (t.ex. basilika, gräslök eller timjan)
Ställ in formen i ugnen och grädda i ca 20-25 minuter tills fisken är klar och grönsakerna är mjuka. Hacka de färska örterna och strö dem ovanpå.
Tips: Servera med färsk pasta med pesto.
Lasagne.
1 lök, hacka fint
2 morötter, skär i tärningar
1 liten zucchini, skär i tärningar
4 msk olivolja
¼ dl vitt vin
500 g hackat nötkött
1 liten burk tomatkoncentrat
2 burkar krossade tomater
500 ml passata (tomatpuré)
färsk basilika
Salt & peppar
300 g lasagneplattor
200 g riven parmesan
250 g mozzarella, skär i fina skivor
Värm olja i en stekpanna och fräs lök och morötter. Löken och morötterna ska steka på medelvärme i ca 10 minuter. Lägg i zucchinin och stek ytterligare ca 5 minuter. Häll i vitt vin och låt det sjuda med grönsakerna tills alkoholen har avdunstat. Stäng av värmen och lägg grönsakerna i sidan av pannan, så det finns plats för köttet. Stek köttet under omrörning tills det är brynt. Lägg i tomatkoncentrat och rör om ordentligt, sedan krossade tomater och tomatpuré.
Lägg i färsk basilika, salt och peppar. Tomatsåsen bör sjuda i minst 30 minuter, helst längre för att få rätt smak. Smaka av och tillsätt ev. lite mer salt eller basilika.
När såsen är klar ska lasagnen monteras. Lägg lite sås i botten av formen, ett lager lasagne, sås, mozzarella i skivor och sedan riven parmesan. Upprepa ytterligare två gånger och avsluta med att fördela den sista färska mozzarellan och parmesanen på toppen. Täck med aluminiumfolie och ställ in lasagnen i en förvärmd ugn på 200 grader. Efter 20 minuter avlägsna folien och ge lasagnen ytterligare 10-15 minuter.
Cannelloni al forno med salvia pesto och ricotta.
15 medelstora salviablad
2-3 msk olivolja
250 g parmesan
250 g ricottaost
salt och peppar
8 cannelloni
50 g smör
Blanda salviablad och olivolja i en mixer och tillsätt ca 200 g riven parmesanost, spara de sista 50 g till att strö över rätten. Salta och peppra. Lägg peston i en skål och tillsätt ricottaost. Smaka av med salt och peppar efter smak.
Koka cannellonin i saltat vatten i kort tid för de ska vara mycket hårda, extra “al dente”. Häll över pastan i ett durkslag. Fyll cannellonin med ricotta-salvia-pesto blandningen och lägg dem i en ugnsform.
Lägg några smörklickar och riven parmesanost och avsluta i ugnen, 180º, i 15 minuter.
Tips:
Alternativt kan cannellonin täckas med béchamelsås innan den ställs i ugnen.
Päron med parmesan.
200 g parmesan
20 myntablad
balsamicovinäger
svartpeppar
Pasta med saffran (Penne allo zafferano).
2 msk olivolja
2 dl grädde
1 kuvert saffran
1 dl oxbuljong
1 ½ tsk saffranspistiller (eller samma mängd saffran)
300 g pennepasta
1 tsk salt till vattnet
svartpeppar
100 g riven parmesan
Ev. grönsallad som tillbehör
Skär pancettan i mindre bitar och stek i en het stekpanna med lite olivolja tills de är knapriga. Häll i grädde, saffran, köttbuljong och pistillerna i en kastrull och låt koka i 10 minuter.
Koka pastan ”al dente” i saltat vatten. Häll av pastan när den är klar, och blanda omedelbart med saffranssåsen. Lägg sedan i pancetta, färskmalen peppar och hälften av den rivna parmesanen.
Häll upp pastan i fyra små formar med lock, strö över resterande parmesanen och gratinera i ugnen i 20-25 minuter i 200 grader. Servera dem varma med en grönsallad.