Rabarberdröm med färskost och sesamknäck.
Rabarber gino.
Färska fikon med getost och rostade nötter.
8 skivor rågbröd
200 g färskost
50 g mjuk getost
6 färska fikon
några kvistar timjan
Honungsrostade nötter:
(kan ersättas med rostade nötter)
2 msk smör
½ dl valnötter eller andra nötter
3 msk honung
1 nypa flingsalt
Vispa ihop färskosten med getosten med en elvisp. Skär fikonen i tunna skivor.
Hetta upp en stekpanna med smöret. Stek valnötterna lätt. Strö över flingsalt. Ringla över honungen och låt koka in tills honungen börjar bli gyllenbrun. Häll av på ett bakplåtspapper. Dra isär nötterna lite med en gaffel. Låt svalna och hacka sedan lätt.
Bre färskosten på mackorna. Lägg på fikon och nötter. Garnera med timjan och ringla över lite honung.
Kokosbollsglass.
Krustader med sparris och löjrom.
Sätt ugnen på 200 grader.
Knäck ägget i en bunke. Blanda ner 1 dl crème fraiche och riven västerbottensost och rör om till en smet.
Lägg upp krustaderna på en plåt. Häll smeten i krustaderna. Lägg en sparrisknopp i varje krustad och grädda dem i 10 minuter. Låt svalna lite.
Garnera med crème fraiche och löjrom.
Gräddtårta i långpanna.
Vaniljkräm:
1 äggula
1 dl mjölk
1 msk strösocker
¾ msk maizena
½ msk vaniljsocker
2 ½ dl vispgrädde
Fyllning & garnering:
ca 500 g hallon (250 g till garnering)
150 g blåbär eller andra bär
ca 6–8 dl vispgrädde
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver i en skål. Rör ner det i äggsmeten tillsammans med vattnet.
Bred ut smeten i en långpanna, ca 30 x 40 cm, klädd med bakplåtspapper. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 30 min. Låt den kallna.
Vaniljkräm:
Blanda äggula, mjölk, socker och maizena i en kastrull. Låt sjuda under vispning tills krämen tjocknat. Krämen får inte koka. Tillsätt vaniljsocker. Låt den kallna.
Vispa grädden hårt. Klicka i vaniljkrämen, lite i taget, under vispningen. Förvara vaniljgrädden kallt tills tårtan ska läggas ihop.
Dela den kalla kakan på mitten. Bred vaniljgrädde på den ena botten och fördela hallon över. Lägg på den andra botten.
Bred ett tunt lager vispad grädde över hela tårtan. Spritsa gärna grädde i stavar runt kanterna. Garnera med hallon och blåbär ovanpå tårtan.
Salsa med paprika, tomat, rödlök och lime.
Rabarberkompott med mandelbiscotti.
1 1/2 dl vitt vin
1–1 1/2 dl strösocker
Tillbehör:
10 italienska mandelskorpor
vaniljglass
Skiva rabarbern i 2 cm tjocka bitar. Koka upp vin och socker och låt sjuda några minuter. Lägg ner rabarberbitarna och sjud ett par minuter tills de börjar mjukna. Smaka av att den är lagom söt. Kyl kastrullen i vattenbad.
Lägg upp kompott och glasskulor. Stöt mandelskorporna grovt i mortel och strö dem över precis före serveringen.
Räk- & mangoceviche.
Ingredienser:
1 påse nachos
2 dl skalade fina räkor
150 g mango. frysta
1/2 kruka hackad färsk koriander
1-1,5 lime, pressad
1/2 chili, fint strimlad
salt
Chilidipp:
1/2 dl majonnäs
1 tsk srirachasås
Dekoration:
koriander
Tina upp mangon och lägg räkorna i en skål.
Vänd ned chilin och koriandern i räkorna tillsammans med mangokuberna.
Pressa över rikligt med lime och salta . Ställ svalt till servering.
Rör samman chilidippen majonnäs och srirachasås – ställ svalt.
Precis innan servering lägg på en 1 msk ceviche på varje nacho, toppa med chilidipp, dekorera med koriander och servera direkt!
Pasta med skogschampinjoner, soltorkade tomater och cremé fraiche
Ett bra grundrecept, förutom att servera det till pasta kan du exempelvis göra smördegssnurror och servera som tilltugg. Då tar du en rulle färsk smördeg och breder ut såsen. Rulla ihop den, skär i 24-30 bitar, lägg på ett bakplåtspapper, pensla med ägg och stek i ugnen 5-8 minuter på 225 o C.
Vill du ha fler smaker i pastarätten kan du tillsätta lök, röd paprika och bacon eller toppa det med exempelvis Prosciutto eller skinka som har fått bli krispig i ugnen.
2 portioner.
250 gram färsk pasta, gärna tortellini eller ravioli fylld med ost eller svamp
300 gram skivade skogschampinjoner
2 dl creme fraiche
25 gram finhackade soltorkade tomater
½ – 1 tsk sambal oelek
salt & peppar
basilika och riven ost för garnering.
Börja med att koka upp pastavattnet. Fräs först skogschampinjonerna i en stekpanna några minuter utan smör för att få bort eventuell vätska, tillsätt sedan smör och fräs ytterligare 3-5 minuter.
Tillsätt creme fraiche, soltorkade tomater och sambal oelek, låt koka ihop ett par minuter. Under tiden du kokar pastan smakar du av om det behövs salt och peppar.
Räkröra.
Västerbottensostgratinerade krämiga pepparrotspotatisar.
Citrusgravad torsk med pepparrotskräm.
Citrusgravad torsk:
500 g torskfilé (tinad)
½ apelsin, saft och skal
½ citron, saft och skal
1 lime, saft och skal
2 msk strösocker
2 msk salt
1 tsk grovkrossade vitpepparkorn
Pepparotskräm:
1 ½ dl crème fraiche
½ dl majonnäs
2–3 tsk riven färsk pepparrot
salt & peppar
Garnering:
1/2 dl kryddgrönt
2 msk rivet citrusskal
½ dl finhackad dill
½ fänkål
Putsa torskfiléerna, lägg i en form. Häll över citrussaften. Blanda socker, salt, vitpeppar och citrusskal. Gnid in fisken med blandningen. Lägg fisken i en plastpåse och knyt ihop. Ställ i kylen och grava i ett dygn. Vänd på påsen 4–5 gånger under tiden.
Rör ihop ingredienserna till pepparotskrämen. Skär fänkålen i tunna skivor, gärna med mandolin.
Ta ut fisken från kylskåpet. Klappa den ren. Skär i tunna skivor.
Varva torsk och fänkål på serveringsfat, servera pepparrotskrämen i en skål bredvid. Garnera med kryddgrönt och citrusskal.
Hel laxida i ugn med romsås.
1 laxsida
1-2 citroner
1 finhackad rödlök
färsk dill
salt & peppar
cirka 100 g smör
Romsås:
1 dl majonnäs
2 dl crème fraiche
1 liten finhackad rödlök
2 msk finhackad dill
löjrom
salt & peppar
Gör så här:
Lägg bakplåtspapper i en långpanna. Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg laxsidan med skinnet nedåt. Salt & peppra.
Skiva citron och lägg på laxen tillsammans med rödlök och dill.
Hyvla smöret med en osthyvel och fördela över hela fisken.
Baka mitt i ugnen 20-30 minuter tills den når 56 grader vid den tjockaste delen.
Blanda ihop allt till romsåsen och låt den gärna stå i kylen ett tag.