Fiskgratäng med citronsås och snabbpicklad rödlök.
salt
200 g gröna ärter
150 g riven lagrad ost, t ex västerbottensost
Potatismos:
1 kg potatis
1 dl mjölk, 3 %
25 g smör
salt och peppar
1 äggula
Gratängsås:
2 msk smör
3 msk vetemjöl
1 dl vitt vin
4 dl mjölk
2 msk hummer- eller skaldjursfond
3 msk finhackad dill
1 citron, rivet skal
Garnering:
dill
citron
Servering:
snabbpicklad lök
Potatismos: Skala, dela och koka potatisen mjuk. Häll av vattnet och ånga potatisen torr. Mosa den och tillsätt varm mjölk och smör. Salta och peppra. Tillsätt äggulan och vispa till ett mos. Häll moset i en spritspåse och spritsa (eller klicka) ut moset runt innerkanten i smorda ugnsfasta portionsformar.
Dela fisken i 4 bitar och salta lite lätt. Lägg en bit fisk mitt i varje form.
Gratängsås: Smält smöret i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och vispa ner mjölet till en klumpfri smet. Sätt tillbaka kastrullen och vispa under värme någon minut. Tillsätt vin, mjölk och fond och koka upp. Låt såsen puttra tills den tjocknat. Tillsätt dill, citronskal, salt, peppar och ev lite citronsaft.
Fördela ärterna i formarna. Häll såsen i formarna och strö över riven ost. Gratinera strax under mitten i ugnen, 15–20 minuter. Garnera med dill och citronklyfta och servera med snabbpicklad lök.
Kycklingfiléer fyllda med ost och pesto.
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
smör till stekning
3 skivor parmaskinka eller annan kallrökt skinka
150 g färskost
3–4 msk röd pesto (finns att köpa färdig på burk)
8–10 cocktailtomater
4 basilikablad
Rostad potatis:
900 g delikatesspotatis
1/2 zucchini
2 msk olivolja
1 tsk flingsalt
3 msk finhackade valfria örter
Garnering:
tomatkvist
färska örter
Servering:
röd pesto (finns att köpa färdig)
Putsa kycklingen. Salta och peppra runt om. Bryn kycklingen runt om i en stekpanna med smör. Låt svalna.
Skär en längsgående skåra i varje filé. Vik ihop skinkskivan och stoppa ner i skåran.
Blanda färskost och pesto. Klicka ner blandningen på skinkan. Halvera tomaterna och lägg ovanpå. Strö på strimlade basilikablad.
Lägg kycklingen i en smord ugnsform och gratinera strax under mitten i ugnen, ca 20 minuter.
Rostad potatis: Tvätta potatisarna och dela dem om de är stora. Skär zucchinin i bitar. Lägg potatis och zucchini i en långpanna med bakplåtspapper. Häll över olja, strö på salt och blanda. Tillaga strax under mitten i ugnen tills potatisen fått fin färg, 25–30 minuter. Vänd ner hackade örter och servera till kycklingen.
Parmesan- och pinjenötschips.
Biffgryta med curry.
500 g lövbiff
1 strimlad gul lök
2 cm riven färsk ingefära
1 strimlad röd chili
2 msk olja till stekning
1 tsk salt
2 msk tandoori curry kryddpasta
2 msk tomatpuré
3 dl kokosgrädde eller vanlig grädde
1 dl vatten
2 msk vetemjöl
koriander eller persilja
Raita (indisk yoghurtsås):
1 dl hackad gurka
2 dl turkisk yoghurt
1 tsk torkad mynta
Strimla och stek lövbiff, lök, ingefära och chili. Salta och blanda ner kryddpastan, tomatpurén och kokosgrädden. Sjud 2 min. Blanda vatten och mjöl och rör ner det i grytan. Sjud 3 min.
Blanda gurksåsen.
Strö koriander eller persilja över grytan och servera med raitan, basmatiris och riven morot med svarta senapsfrön.
Krämig blomkålsgratäng med kassler.
1 stort blomkålshuvud
2 morötter
500 g kassler
2 dl grädde
1 dl mjölk
2 msk dijonsenap
1 msk sötstark senap
1 krm provensalska örter
salt och svartpeppar
2 dl riven ost
2 ägg
1 tsk smör
Garnering:
färsk rosmarin
Skär blomkålen i mindre buketter och morötterna i bitar. Strimla hälften av kasslern. Skiva resten.
Koka grädde, mjölk, senap och kryddor några min. Lägg i grönsaker, strimlad kassler och riven ost och sjud i 5 min. Salta och peppra.
Dra av kastrullen och låt svalna. Knäck i äggen och rör om. Bryn kasslerskivorna i smör några min.
Häll blandningen i en ugnsform, lägg kasslerskivorna överst. Sätt in i ugn i 225°, 25 min. Garnera med färsk rosmarin och servera.
Baconlindad salviakyckling.
Kyckling:
500 g kycklingfilé
1 pkt bacon
1 knippe salviablad
1 msk smör
2 krm salt
2 krm peppar
Sås:
2 dl rött vin eller matlagningsvin
1 1/2 dl vatten
2 msk kalvfond
2 msk tomatpuré
1 msk soja
2 tsk majsstärkelse
sky från kycklingen
1/2 tsk salt
2 krm peppar
Häll vin, vatten, fond, tomatpuré och soja i en kastrull och sjud utan lock ca 10 min. Blanda majsstärkelse med lite kallt vatten och rör ner i såsen. Låt den få ett uppkok.
Dela på kycklingfiléerna så att det blir två tunna av varje. Vira en skiva bacon runt varje och stick in salvia under baconet.
Stek kycklingpaketen i smör i en stekpanna på medelvärme ca 5 min. Salta och peppra. Häll lite vatten i stekpannan och ta tillvara skyn. Häll den i såsen och smaka av med salt och peppar.
Servera kycklingen med såsen, ugnsstekta potatisklyftor eller gnocchi och äppelsallad med rödlök och rucola.
Kladdkaka med toscatäcke.
3 dl strösocker
3 ägg
1½ dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
Toscasmet:
60 g smör
1 dl ljus sirap
1½ dl vispgrädde
2 dl strösocker
1 msk vetemjöl
150 g mandelspån
Garnering:
björnbär
Servering:
3 dl vispgrädde
ca 200 g björnbär
Smält smöret i en stor kastrull. Ta kastrullen från värmen. Rör i socker och äggen, ett i taget. Rör ner mjöl, kakao och vaniljsocker.
Kläm fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Häll i smeten. Grädda ca 15 minuter. Ta ut kakan. Höj ugnsvärmen till 225°.
Toscasmet: Koka ihop smör, sirap, grädde, socker och mjöl i en kastrull tills det tjocknar. Vispa om det bildas mjölklumpar. Rör i mandeln.
Klicka toscasmeten över kakan. Grädda 5 minuter. Låt kakan kallna helt innan den serveras.
Vid servering: Vispa grädden och blanda med lätt mosade björnbär.
Svampkräm på krispiga crostini.
2 msk smör
1 vitlöksklyfta
½–1 tsk torkad timjan
200 g naturell färskost
salt
peppar
½ baguette
ev 2 msk olja
Servering:
ev stekt svamp
örter
rostade pumpafrön
Stek svampen utan smör på medelvärme. När vätskan från svampen börjat avdunsta, tillsätt då smöret och låt svampen bli fint stekt.
Skala och riv vitlöken. Tillsätt timjan och vitlök i pannan och fortsätt fräsa svampen under omrörning ca 5 minuter. Låt svalna.
Sätt ugnen på 225°. Tillsätt färskosten i svampen och mixa ihop med en stavmixer. Krydda med salt och peppar.
Skär baguetten i ½ cm tjocka skivor. Ringla över oljan och rosta i mitten av ugnen tills de får fin färg och blir krispiga. Ca 8 minuter.
Strö gärna över färska örter och rostade pumpa- frön vid servering. Även lite stekt svamp är gott att servera till.
Cheesecake med blåbär.
1 paket oreokex, ca 150 g
Fyllning:
400 g naturell färskost, rumstempererad
Topping:
200 g färska blåbär
Fyllning: Hacka chokladen och smält försiktigt över varmt vattenbad. Blanda sedan med färskosten och häll fyllningen över kexbottnen.
Topping: Värm försiktigt sylten tills den smält. Den får ej koka! Häll den sedan över den stelnade cheesecaken. Strö över de färska blåbären.
Fyllda tomater med parmesan och kyckling.
Ängamat.
Linguine med salsiccia.
Fläskfilé med äpple och grov senap.
Dajmkladdkaka.
150 g smör
2 ½ dl strösocker
½ krm salt
½ dl kakao
1 ¾ dl vetemjöl
3 ägg
Garnering
3 små Dajm, hackade
Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet.
Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 24 cm i diameter.
Grädda kakan längst ner i ugnen i 20–24 min, beroende på hur kladdig du vill ha den.
Hacka Dajmen halvgrovt.
Strö Dajmen över kakan när den fortfarande är ljummen så den smälter fast på toppen. Ställ kakan i kylen i 1–2 timmar när den kallnat. Servera gärna med en klicka vispgrädde eller glass.