Varm choklad med chili.
1 tsk äkta vaniljsocker
1 dl kakao
3 dl ljust muscovadosocker eller farinsocker
1 krm chiliflakes
3 tsk malen kanel
1 krm malen nejlika
1 krm salt
Garnering:
6 kanelstänger
Vispa samman alla torra ingredienser med 2 dl av mjölken i en tjockbottnad kastrull.
Värm under vispning och tillsätt resten av mjölken lite i taget. Hetta upp, nästan till kokpunkten, och dra av från plattan.
Fördela i värmetåliga glas och lägg ev en kanelstång i varje glas.
Tortellinigratäng med kryddig korv.
1 msk olivolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 kryddstarka korvar
2 msk smör + 2 msk smör
1 gul lök
1 röd paprika
150 g skogschampinjoner
Ostsås:
2½ dl vispgrädde
2 dl crème fraiche
2 dl riven lagrad ost
Topping:
150 g cocktailtomater i olika färger
1 dl riven parmesanost
Garnering:
färska örter, t ex basilika
sallad
bröd
Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen, men minska koktiden med 1 minut. Låt pastan rinna av och blanda den med olja, salt och peppar. Lägg pastan i en smord ugnsform.
Slanta korven. Fräs korven snabbt i en stekpanna med 2 msk smör. Blanda korven med pastan i formen.
Skala och finhacka löken. Kärna ur och tärna paprikan. Ansa och skiva svampen. Fräs lök, paprika och svamp blankt och smidigt tills vätskan kokat in i en stekpanna med 2 msk smör. Blanda ner i pasta- och korvblandningen.
Ostsås:
Topping:
Gratinera strax under mitten i ugnen, 12–15 minuter. Garnera med någon färsk ört och servera gärna med sallad och bröd.
Sandkaka med kristyr .
225 g smör, mjuk
2½ dl strösocker
3 ägg
2 msk konjak
2 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Kristyr
ca 2 dl florsocker
½ äggvita
Ugn 175°
Rör smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning. Tillsätt konjaken.
Blanda vetemjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner i smeten. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 1½ liter.
Grädda i nedre delen av ugnen, ca 35 min. Låt svalna.
Vispa florsocker och äggvita till en kristyr. Dekorera kakan.
Fisksoppa med räkor, dill och citron.
400 g valfri fiskfilé
150 g skalade räkor
1 morot
1 gul lök
½ msk smör
1–2 msk färskpressad citron
7 ½ dl vatten
2 fiskbuljongtärningar
2 dl vispgrädde
½ dl hackad dill
salt och peppar
2 tsk finrivet citronskal
Skär fiskfilén i bitar.
Skala och finhacka 1 morot och 1 gul lök. Fräs grönsakerna i smör i en kastrull.
Tillsätt 1–2 msk färskpressad citron och 71/2 dl vatten.
Smula ner fiskbuljongtärningarna och låt koka i 5 minuter. Rör ner vispgrädde och lägg i fisken.
Låt koka på svag värme i 3 minuter. Tillsätt de skalade räkorna och hackad dill, salta och peppra.
Toppa med 2 tsk finrivet citronskal.
Kaka med vaniljfyllning.
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kokhett vatten
Vaniljfyllning:
125 g smör
1 dl mjölk
1 msk strösocker
1 vaniljstång
Garnering:
florsocker
Ugn 175°
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver. Vänd ner det i smeten växelvis med det heta vattnet.
Häll smeten i en smord och bröad form, 22–24 cm i diam, gärna med löstagbar kant.
Grädda i nedre delen av ugnen, ca 30 min. Låt svalna.
Vaniljfyllning:
Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölk och socker. Klyv vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg frön och stång i kastrullen. Låt koka samman under några min. Vispa under tiden.
Dela sockerkakan i två bottnar. Fördela vaniljfyllningen på den ena bottnen. Lägg den andra ovanpå. Pudra kakan med florsocker före servering.
Räkpaj med pepparrot.
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten
Fyllning:
500 g oskalade räkor
1 purjolök
2 msk smör
4 ägg
2 dl gräddfil
2 dl vispgrädde
11/2 dl lagrad riven ost
2 msk finhackad dill
1 dl gröna ärter
80 g röd stenbitsrom
3 msk färsk riven pepparrot
Garnering:
räkor
dill
citron
Ugn 225°
Pajdeg:
Blanda mjöl och smör, gärna i en matberedare. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en degboll. Låt vila i kylen i plast ca 10 min.
Tryck el kavla ut degen i en smord pajform, ca 24 cm i diam. Nagga pajskalet och förgrädda mitt i ugnen ca 10 min.
Fyllning:
Skala räkorna. Strimla purjolöken, fräs den blank i smör.
Vispa ägg, gräddfil, grädde och riven ost. Tillsätt sedan dill, ärter och stenbitsrom. Salta och peppra.
Fördela purjolök, pepparrot och räkor, spara några till garnering, i pajskalet.
Häll äggstanningen över räkorna och löken, peta med en gaffel så att den rinner ner.
Grädda pajen mitt i ugnen ca 40 min, tills den är fast och fint gyllene. Garnera med räkor, dill och citron.
Kycklinggratäng med champinjoner, salami och ädelost.
salt och svartpeppar
1 krm paprikapulver
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 paprika, valfri färg
250 g champinjoner
100 g salami, strimlad
1 1/2 dl riven lagrad ost
Gratängsås:
2 dl crème fraiche
2 dl vispgrädde
4 ägg
140 g ädelost, t ex gräddädel
2 vitlöksklyftor
salt och svartpeppar
3 msk finhackad persilja
Garnering:
persilja
sallatsärter
Servering:
rostad ugnspotatis
kokt sparris
Dela varje filé i tre bitar på längden. Krydda med salt, peppar och paprikapulver. Bryn kycklingen runt om i en stekpanna med smör.
Skala och finhacka lök och vitlök. Kärna ur och tärna paprikan. Ansa och skiva svampen. Stek alltsammans i en stekpanna med smör tills vätskan kokat in. Varva fräset med kyckling och strimlad salami i en smord ugnsform.
Gratängsås:
Strö över ost. Gratinera strax under mitten i ugnen, ca 30 minuter. Gratängen ska ha stannat helt och fått fin färg. Känn med sticka.
Servering:
Pasta caprese med tomater och mozzarella.
250 g pasta
1 burk krossade körsbärstomater
1 msk balsamvinäger
salt
svartpeppar
1 ask färska körsbärstomater
3 msk olivolja
250 g mozzarella
1 rödlök
färsk basilika
Gör så här:
Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
Häll burken med körsbärstomater i en kastrull och koka ihop med balsamvinäger, salt och peppar.
Dela körsbärstomaterna och lägg dem i såsen, låt koka 2 minuter.
Häll av vattnet från pastan och vänd ner den i såsen tillsammans med 2 msk olivolja.
Riv över mozzarella, hackad rödlök, riven basilika samt mer olivolja, salt och peppar.
Thaikyckling med nudlar.
1 dl hackade färska champinjoner
2 msk kycklingfond
1 msk röd currypasta
1 chilifrukt
1 lime
1 dl jordnötter
2 dl vatten
1 burk kokosmjölk
Havrekakor.
3,5 dl havregryn
1,5 dl strösocker
150 g smör
2 tsk vaniljsocker
Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda havregryn, socker och vaniljsocker.
Smält smöret och häll det över, blanda ordentligt. Klicka i havregrynsröran i småbrödsformar. Grädda i 10 min.
Tacos med pankofriterade jätteräkor, mangosallad, guacamole & chilimajjo.
24-30 st scampi/jätteräkor utan skal (ca 6-8 scampi per person) -Råa
2-3 ägg, uppvispat
2 dl vetemjöl
3-4 dl panko
4-5 dl rapsolja eller matolja (neutral att fritera i)
Mangosallad:
2 st färska mango,tärnade (alt 2 paket fryst mango )
1/2 röd chili, finstrimlad
1/2 kruka färsk koriander, hackad
1/2 pressad lime
salt
Guacamole:
4 avokado
några droppar citron
salt
Chilimajjo:
2 dl majonnäs
1/2-1 msk srirachasås
salt
Tillbehör:
små mjuka tortillas (8-12 st)
limeklyftor
koriander
Gör så här:
Tina räkorna.
Mät upp mjöl, panko och ägg i tre olika skålar. Vispa upp ägget med en gaffel.
Doppa räkorna först i mjöl, sedan ner i ägget och till sist i panko-ströbrödet. Lägg på ett fat tills alla är klara.
Mangosallad:
Skär mangon i tärningar eller häll upp de frysta i en skål för att tina.
Finstrimla chili. (Kolla så den inte är allt för stark, ta då lite mindre.) Hacka i koriander och pressa över lime. Salta och ställ åt sidan.
Guacamole:
Mosa avokadon och tillsätt några droppar citron, salta & smaka av. Ställ svalt med plast över till servering.
Chilimajjo:
Blanda samman majonnäs med srirachasåsen. Rör i srirachasåsen successivt så det blir den hetta du önskar. Smaka upp med salt och ställ svalt.
Fritera räkorna:
Mät upp olja i en kastrull, hetta upp till 170-180 grader.
Fritera räkorna tills panko-ströbrödet blir gyllene, ca 2 min räcker för att räkan skall bli klar.
Lägg upp räkorna på hushållspapper och salta rikligt direkt. (Förvara räkorna gärna i ugnen på 60 garder så håller de både värmen och krispet.)
Servering:
Servera den nyfriterade scampin i mjuka tacoskal tillsammans med mangosallad, guacamole, chilimajjo toppat med lite koriander och en limeklyfta.
Laxgratäng i krämig apelsin- och citronsås.
Topping.
1 dl handskalade räkor
färsk dill
Till servering.
500 g mjölig potatis
Italiensk köttgryta.
¾ dl vetemjöl
1 msk salt
1 tsk svartpeppar
olivolja eller smör till stekning
1–2 dl vatten
4 dl torrt vitt vin
1 burk finkrossade tomater, 400 g
3 kvistar färsk rosmarin
3–4 morötter, ca 350 g
4 stjälkar selleri, ca 250 g
500 g små steklökar
1 burk körsbärstomater, 400 g
Gremolata:
2 ekologiska citroner
2–3 vitlöksklyftor, finhackade
1 knippe slätbladig persilja
Tillbehör:
saffransris
Putsa köttet väl och skär det i bitar, 3 cm stora. Vänd köttbitarna i vetemjöl, salt och svartpeppar.
Bryn köttbitarna runt om i olja eller smör. Stek i omgångar så att inte pannan kyls ner. Flytta över till en ugnssäker gryta. Skölj ur pannan med lite vatten mellan varje gång och häll ner i grytan. Häll på vin, finkrossade tomater samt rosmarinkvistar. Låt koka upp på spisen. Skumma.
Sätt på lock och ställ in grytan i nedre delen av ugnen. Låt stå ca 1 timme.
Skala och tärna morötterna fint, ansa och tärna även stjälksellerin. Blanda ner tärningarna i grytan. Tillaga ytterligare cirka 1 timme.
Lägg smålökarna i kokande vatten. Ta upp, skala och ansa lökarna och lägg ner dem i grytan tillsammans med körsbärstomaterna. Fortsätt tillaga ytterligare ca 1 timme eller tills köttet känns riktigt mört. Smaka av om det behövs mer salt och kryddor.
Gremolata: Finriv citronskalet, finhacka vitlöken och persiljan. Blanda och strö över grytan vid servering.
Hälleflundra med blomkålspure.
4 personer.
800 g hälleflundra
salt
smör
citron
BLOMKÅLSPURÉ:
1 blomkålshuvud
6-8 små potatisar
3 dl mjölk
3 dl grädde
2 msk smör
salt
vitpeppar
liten skvätt citronjuice
ÄPPELFLÄSK:
1 pkt fint, rökt bacon
2 gröna syrliga äpplen
RÖDBETA:
2 stora rödbetor
smör
flingsalt
BRYNT SMÖR:
100 g smör
Salta fisken med flingsalt och låt dem snabbrimma i ca en halvtimme.
Sätt ugnen på 150 grader.
Torka av fiskarna och lägg dem i en smord ugnsfast form. Klicka på smör och spritsa över lite citron. Baka i ugnen tills innertemperaturen är ca 48 grader.
Ta ut formen. Täck med plast och låt vila en stund tills innertemperaturen är runt 43 grader.
BLOMKÅLSPURÉ:
Skölj, ansa och skär blomkålen i bitar.
Skala potatisen och skär i små bitar.
Koka på svag värme i mjölk och grädde tills grönsakerna blivit mjuka. Rör ofta så det inte bränns.
Mixa slät med mixerstav. Tillsätt mer varm, mjölk om du vill ha en lösare konsistens.
Salta och peppra och spritsa i lite citron efter smak.
ÄPPELFLÄSK:
Skala och tärna äpplet fint.
Tärna baconet fint.
Stek i en msk smör tills det blivit fin färg och låt rinna av på en bit papper.
RÖDBETA:
Koka rödbetan tills den är ganska mjuk. Ca 15 min, eller köp färdigkokt.
Skala den i kallt rinnande vatten direkt när du kokat den färdig.
Tärna den i kuber. Ca 1 cm stora.
Vänd runt dem i smör i en stekpanna i några minuter och strö över flingsalt.
BRYNT SMÖR:
Bryn smör i en kastrull tills den får en brun ton och smak av nöt.