de Buer.
![](https://cdn2.cdnme.se/3938116/8-3/8e0455aa6b62a60423478476443309d41_56977688ddf2b31bda42bfd3.jpg)
Det här är det bästa köp jag någonsin gjort när vi köpt stekpanna. Den har inte långt skaft så den går att få in i ugnen och vi har även använt den på grillen. Helt suverän om man sköter den på rätt sätt.
De Buyers historia sträcker sig så långt bakåt som till 1830-talet då några franska gjuterier började gjuta olika redskap åt den inflytelserika familjen de Buyer. Sedan dess har de Buyer tillverkat framför allt stekpannor i kolstål och koppar av hög kvalitet. Det är få andra stekpannor, kastruller eller grytor som kan mäta sig med dem som de Buyer tillverkar. De Buyers stekpannor och kokkärl blir bara bättre och bättre ju mer man använder dem. Istället för som andra stekpannor som blir sämre med tiden.
Den tål mycket höga temperaturer. Upphettning och avsvalning måste dock ske långsamt så inte järnet slår sig.
Pannan kan användas på alla värmekällor, även induktion. Pannorna är sprayade med bivax. Detta förbättrar ”släpp-lätt-effekten” under instekningsprocessen. Det skyddar även mot rost. Överflödigt bivax ska diskas av med hett vatten innan pannan används.
Alla typer av redskap - även metallredskap - kan användas i pannan. Pannan blir allteftersom den används mörkare och mörkare, den blir instekt. Detta är naturligt och gör att pannan blir bättre och bättre och ger en släpp-lätt-effekt.
Pannan diskas för hand endast med hett vatten. Undvik diskmedel. Måste pannan diskas med diskmedel, efterolja den genom att hälla i matolja, värm upp på medelvärme i fem minuter, låt svalna och torka ur överskottsoljan. Då och då kan en grovrensning av pannan göras. Häll i grovt salt så det täcker stekytan. Värm upp pannan ordentligt i 1½ minut och häll därefter bort saltet och torka med hushållspapper. Olja sedan in den enligt ovan och torka ur.
Pannan är garanterad fri från PTFE och PFOA!
Tryffeltårta med choklad och saffran.
![](https://cdn2.cdnme.se/3938116/8-3/recept-17315-460x3451_5696223f9606ee0803b97329.jpg)
Sätt ugnen på 200°. Smält smöret i en kastrull. Ta bort från värmen. Bryt chokladen i bitar och låt den smälta i smöret. Rör tills allt är smält. Vispa ner socker och sedan äggen ett i taget tills allt är jämnt blandat. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda på andra falsen ner-ifrån 15-20 min. Låt kallna. Saffranstryffel: Stöt sönder saffranet och låt det koka upp med grädden. Hacka chokladen och låt den smälta i den varma grädden. Häll smeten överchokladtårtan och låt stelna. Garnering:
Smält chokladen och doppa nötterna till hälften i choklad. Låt chokladen stelna innan du lägger nötterna på tårtan. Förvara tårtan i kyl eller frys fram till servering.
Sås till lamm.
![](https://cdn3.cdnme.se/3938116/8-3/sauce1_569621082a6b227d80cba9df.jpg)
Formbakad fläskytterfile med lingon - och gräddsås.
![](https://cdn1.cdnme.se/3938116/8-3/img-2273-jpg1_5698c5f3ddf2b31bf47d11c8.jpg)
800-1000 g
fläskytterfilé (urbenad kotlettrad)
salt & peppar
3 dl vispgrädde
1 dl rårörda lingon
4 msk koncentrerad kalvfond
2 msk kinesisk soja
Till servering, ta vad du vill
sallad
pressad potatis
gelé
Sätt ugnen på 175°. Putsa köttet, salta och peppra. Lägg det i en brödform på 1,5-2 liter – det ska vara ganska trångt.
Blanda grädde, lingon, fond och soja. Häll såsen i formen, se till så den kommer in under och vid sidorna. Baka mitt i ugnen till ca 70° innertemp, det tar ungefär 1,5 timme.
Ansa och koka brysselkålen nätt mjuk. Halvera dem och bryn i smör, krydda.
Ta upp köttet, skär i tunna skivor och lägg upp på brysselkålen. Vispa ihop såsen, smaka ev av och servera med kött och tillbehör.
Dryckestips
2012 Torres Coronas Tempranillo, Spanien Nr Nr 6996, 69 kr
2013 Graham Beck Shiraz Cabernet, Sydafrika Nr 12986, 69 kr
Alkoholfritt 2014 Natureo Free Syrah, Spanien Nr 1940, 54 kr
Fänkålssås till fisk.
![](https://cdn2.cdnme.se/3938116/8-3/991-fisksas20festsas20till20fisk20vitvinssas20500x3801_569102d29606ee3301300a89.jpg)
God sås som jag gjort till abborre, men den passar utmärkt till all vit fisk. Jag har gjort om receptet och tycker att det blir bra.
Vietnamesiska vårrullar med nouc cham-dippsås.
![](https://cdn2.cdnme.se/3938116/8-3/vietnamesiska-varrullar-med-nouc-cham-dippsas1_5690e61b2a6b22815c020a13.jpg)
400g skalade räkor
koriander, gärna från thailändsk butik ( mycket koriander )
1 gurka
1 morot
2 salladslökar
1 handfull mynta
isbergssallad
1 handfull thaibasilika
DIP SÅS:
3msk limejuice
2 msk strösocker
1 dl vatten
2,5 msk fisksås
1 vitlöksklyfta
1 - 2 små röda chilifrukter
1 handfull koriander
1 handfull mynta
Blanda limejuice, socker och vatten i en liten skål tills sockret är upplöst. Avsluta med fisksås och tillsätt finhackad vitlök och finhackad chili. Smaka av och justera smakerna så att du har en bra balans mellan surt, sött, salt och kryddigt. Låt dippsåsen vila i rumstemperatur tills det är dags att servera. Blanda i finhackad koriander och mynta precis innan servering.
Finhacka gurka, morot och salladslök. Placera rispapper, ett i taget, i en skål med ljummet vatten tills det är mjukt och böjbart. Pensla gärna utsidan med olja så att de inte fastnar i varandra.
Fyll rispapperet med korianderblad.
Fyll på med tre till fyra räkor och strö över finhackad gurka, morot och salladslök. Avsluta med ett par blad av vietnamesiskt koriander, mynta, koriander, krispsallad och thailändsk basilika.
Servera genast med den vietnamesiska dippsåsen.
Bourbon chicken.
![](https://cdn1.cdnme.se/3938116/8-3/maria_151120c1_5690e3f62a6b2281a2c361e4.jpg)
Det här är en kycklingrätt som ofta förekommer på amerikanska food courts. Man kan tro på namnet att rätten ska innehålla bourbon/whiskey, men sägen säger att det är en kinesisk kock som kom upp med ursprungsreceptet som arbetade på Bourbon Street!
Det är ett amerikanskt recept som är har omvandlat till svenska mått.
4 - 5 portioner.
900 gr kycklingfilé, skär i mindre bitar
1 krossad vitlöksklyfta
0,25-0,5 tsk ingefära
(0,75 tsk Red hot chili flakes)
2 msk ketchup
0,75 dl ljus muscovado socker
0,75 dl äppeljuice
1 msk cider vinäger
1,25 dl vatten
0,75 dl kinesisk soja
smör
Bryn kycklingen i smör tills de får lite färg. Blanda ihop alla ingredienser till såsen och låt den koka upp. Lägg i kycklingen och låt den sjuda i 20 minuter. Om du tycker att såsen är tunn kan du reda den med maizena. Du kan också använda färsk ingefära. Servera med ris och grönsaker.
Spicemasters kryddor.
![](https://cdn1.cdnme.se/3938116/8-3/image81_561a206dddf2b349ebd669e7.jpg)
Moussaka.
![](https://cdn1.cdnme.se/3938116/8-3/520611_5607f9072a6b22808a4c0581.jpg)
En mättande och lättlagad rätt. Servera med en god sallad och oliver.
2 aubergine
1 tsk salt
0,5 dl olivolja
10 kokta stora potatisar, skivad
KÖTTFÄRSSÅS:
2 finhackade gula lökar
2 finhackade vitlöksklyftor
1 msk olja
500 g nötfärs
2 msk tomatpure
400 g krossade tomater
2 tsk spiskummin
lite riven muskotnöt
2 tsk paprikapulver
2 tsk torkad timjan
2 tsk torkad oregano
1 - 2 tsk chiliflakes
salt & peppar
OSTSÅS:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
4 dl mjölk
2 dl riven lagrad ost
Skär auberginen i 1 cm tjocka skivor. Lägg i ett durkslag och strö på salt. Låt stå 20–30 min så att vätskan dras ut.
Köttfärssås:
Stek lök och vitlök i olja tills de är mjuka utan att få färg. Lägg i färsen och stek tills den fått färg. Tillsätt tomatpuré, tomatkross och de torkade kryddorna. Låt sjuda 20–30 min. Smaka av med salt och peppar.
Ostsås:
Smält smöret i en kastrull och rör ner mjölet. Tillsätt mjölken i en tunn stråle under vispning. Låt sjuda ca 10 min, rör då och då. Häll i osten och smaka av med salt och peppar.
Sätt ugnen på 170°. Torka av aubergineskivorna med hushållspapper och stek 2–3 min per sida i olivolja. Varva skivad potatis, aubergine och köttfärssås i en smord ugnsform med höga kanter. Avsluta med ostsåsen och ev mer riven ost. Gratinera mitt i ugnen till fin färg, ca 30 min.
Räkor al pil pil.
![](https://cdn2.cdnme.se/3938116/8-3/tapas-rakor-jpg2_552f664b9606ee2e8d6ae126.jpg)
3 st. vitlöksklyftor
1-2 st. röda spanska pepparfrukter
1 dl olivolja
½ dl hackad persilja
Sätt ugnen på 250°. Skala räkorna och fördela dem i små ugnssäkra portionsformar.
Finhacka vitlöken. Ta bort kärnorna och mellanväggar från pepparfrukten om du inte vill ha det alltför hett. Finhacka pepparfrukten.
Hetta upp oljan i en kastrull tillsammans med vitlök och pepparfrukt. Tills vitlöken börjar få lite färg. Häll den heta oljan över räkorna och ställ in formarna en kort stund i ugnen tills det börjar bubbla och bli riktigt hett. Strö över lite persilja och servera genast.
Pimientos de Padròn.
![](https://cdn2.cdnme.se/3938116/8-3/tapas-padrones-jpg1_552f64e8ddf2b354552f2f5d.jpg)
Ingredienser
200 g pimientos de padron
½ dl olivolja
flingsalt
Hetta upp olivoljan i en stor stekpanna.
Stek dem hela runt om tills de börjar bli lite mjuka. Lägg dem att rinna av på hushållspapper. Salta och servera.
Örtmarinerade oliver.
![](https://cdn2.cdnme.se/3938116/8-3/tapas-oliver-jpg1_552f6363ddf2b35429fde6b8.jpg)
Häll av oliverna och lägg dem i en skål. Blanda ner olivolja, timjan och pressad vitlök.
Skär chilin i bitar och blanda ner även den. Häll alltsammans i en burk med lock och förvara oliverna svalt minst 1 dygn så att de hinner dra åt sig smakerna.
Hej alla glada mat - och bakintresserade.
![](https://cdn3.cdnme.se/3938116/8-3/imagesh9ob1280_56b5a9f19606ee5f6194864d.jpg)
Intresset för min blogg har ökat jätte mycket och det är jag väldigt tacksam för. Det är egentligen bara en hobby för mig och jag har nytta av den när jag är i stugan och kan då komma åt alla recept. Bra att det även gagnar så många fler. Ett stort tack och det gör mig glad.
![](https://cdn2.cdnme.se/3938116/8-3/untitled_56b5aab42a6b221018e70d3b.png)
Escolanets. (dadlar med bacon)
![](https://cdn3.cdnme.se/3938116/8-3/tapas-dadlar-jpg1_552f61982a6b22683bf3014c.jpg)
Försvunna recept.
Friterad bläckfisk.
![](https://cdn3.cdnme.se/3938116/8-3/tapas-blackfisk-jpg1_552f5faf9606ee2e45c3dc08.jpg)
En perfekt tapas rätt som räcker till 6 - 8 personer om du har några fler tapasrätter. Frityrsmeten går att använda till grönsaker, fisk och räkor.
Ingredienser:
800 g bläckfiskringar, tinade
1½ dl vetemjöl
1½ dl kall lättöl eller vatten
½ tsk salt
1 tsk bakpulver
1 liter neutral olja, t ex raps
Tillbehör:
Torka av bläckfiskringarana. Blanda mjöl, öl eller vatten, salt och bakpulver i en bunke till en klumpfri smet. Hetta upp oljan till 180°. Doppa de avtorkade bläckfiskringarna i frityrsmeten. Fritera några åt gången 2–3 minuter tills de får fin färg. Servera dem nyfriterade med citronklyftor och ev majonnäs.
Italiensk fiskgryta.
![](https://cdn1.cdnme.se/3938116/8-3/yto2ontzoji6imlkijtpojexodi2ody7czoxoij3ijtpojq4mdtzoje6imgio2k6mziwo3m6mtoiyyi7atowo3m6mtoicyi7atowo3m6mtoiayi7czo0mdoioty5yzy1yza1otg2otixowzhn2i3mge3o1_568ce5882a6b2241f973ae50.jpg)