Dragonmos med morot.
Skala och hacka schalottenlökarna mycket fint. Koka upp vinäger och lök, sänk värmen och låt all vätska koka in. Hacka dragonbladen fint. Laga moset enligt grundrecept, men låt morötterna koka med. Blanda i schalottenlök och dragon på slutet. Smaka sedan av med tabasco, salt och peppar.
Seafood & fish krydda.
Mjölkchokladfylld kladdkaka.
Skaldjursgratäng.
Sätt ugnen på 225 grader.
Koka riset med fiskfond/buljongtärning.
Strimla löken och fräs blank och smidig med spenat utan att den tar färg. Blanda med riset och lägg i en smord eldfast form. Finhacka dillen och blanda med skalade räkor, kräftstjärtar och musslor och lägg på risbädden.
Smält smöret i en kastrull och rör ner mjölet. Tillsätt 3 dl av grädden och låt allt koka upp under omrörning. Koka i 3-5 minuter. Blanda äggula med 1/2 dl grädde och tillsätt till såsen. Låt sjuda, inte koka. Smaka av med lite salt och peppar.
Fördela såsen över ris- och skaldjursblandningen, peta med en gaffel så att såsen rinner ner. Strö över riven ost och gratinera i ugnen 15-20 minuter tills gratängen fått gyllene färg. Garnera med skaldjur, dill och citron.
Tips! Riset kan bytas mot pasta och blanda gärna olika skaldjur efter tycke.
Gratinerad ansjovisrulle.
Gratinering:
Ugn 225 grader
Köttfärsgratäng med pasta och korv.
Sätt ugnen på 225 grader.
Koka pastan enligt förpackningen, häll av vattnet, spola av i kallt vatten och häll i lite olja.
Skala och finhacka löken. Kärna ur och finhacka paprikorna. Skiva korvarna. Hetta upp lite matfett och fräs lök och paprikor blanka.
Bryn korven och blanda med paprikafräset. Hetta upp lite matfett och bryn färsen smulig. Tillsätt krossade tomater och körsbärstomater och basilika, smaka av med salt och peppar. Tillsätt grönsaker och korvar. Låt allt puttra 8–10 minuter.
Varva färsblandningen med kokt pasta i en smord ugnsform. Strö över riven mozzarellaost och gratinera mitt i ugnen ca 15 minuter.
Miniwraps med currykyckling och nötter.
250g kycklingfile
½ tsk salt
svartpeppar & salt
1dl majonnäs
1tsk curry
1knippa(or) salladslök
1dl cashewnötter
Servering
8 st små tortillabröd
grönsallad
folie
Sätt ugnen på 225°. Salta och peppra kycklingen, stek den helt igenom, ca 20-22 min. Ta ut och låt svalna.
Blanda majonnäsen med curry, smaka ev av med lite salt. Strimla löken grovt och grovhacka nötterna. Dela kycklingen i munsbitar och blanda allt med såsen.
Lägg ut tortillas på en skärbräda, lägg ett salladsblad på varje. Fördela kycklingröran och vik ihop brödet, linda in i folie så det håller ihop.
Exotisk räkcocktail i glas.
400g räkor med skal eller ca 150g skalade räkor
1 st vitlöksklyfta
1 stor avokado
2 tsk pressad saft av lime
1 msk rapsolja
1 msk sesamolja
1 dl finhackad koriander eller basilika
salt
Till servering:
1 - 2 msk sesamfrön, gärna rostade
Skala räkorna eller låt skalade räkor rinna av väl. Finhacka vitlöken. Gröp ur avokadon och dela i munsbitar. Blanda allt med limesaft, oljorna och koriander, smaka av med salt. Fördela i vackra glas, toppa med sesamfrön och koriander och servera.
Dryckestips:
2011 Rotari Brut Riserva, Italien Nr 7567
Palmer & Co Brut Réserve, Frankrike Nr 7372
2015 Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc, Frankrike Nr 22139
Alkoholfritt:
2015 Torres Santa Digna Sauvignon Blanc, Chile Nr 1987
korianderblad
Pasta - och fläskfilegratäng.
Härlig pastagratäng där allt samlas under ett gratängtäcke smaksatt med mango, tomat och paprika.
Du kan välja pasta av valfri sort, t ex farfalle, gnocchi eller penne. Tärnad mango hittar du i frysdisken.
4 portioner.
400 g kokt pasta
1 fläskfile, 700 g
salt & peppar
2 msk smör
Gratängsås:
1 gul lök
1 gul paprika
1 röd paprika
2 msk smör
150 g mango, tärnad
2 dl crème fraiche
3/4 dl mango chutney
2 msk tomatpure
Topping:
12 körsbärstomater
1 dl riven lagrad ost
Garnering:
rostade körsbärstomater
Sätt ugnen på 225 grader. Koka pastan enligt förpackningens anvisningar. Spola av i kallt vatten och blanda lite olja i pastan. Lägg pastan i en smord ugnsform.
Putsa och skiva köttet, salta och peppra. Bryn köttet i smöret på båda sidor. Lägg köttet ovanpå pastan i formen.
Finhacka löken, tärna paprikorna och fräs mjukt i smör utan att det tar färg. Rör ner mango, crème fraiche, mango chutney och tomatpuré, låt allt koka samman i ett par minuter. Fördela blandningen över köttet. Strö över riven ost och gratinera mitt i ugnen ca 15 minuter tills gratängen fått fin färg.
Garnera med rostade körsbärstomater.
Prinsessbollar.
En variant på chokladbollar, men fyllda med vit choklad istället för kakao.
GÖR SÅ HÄR
1. Riv chokladen på ett rivjärn.
2. Nyp ihop smör och havregryn ordentligt. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en lagom kladdig deg.
3. Gör bollar av degen och rulla dem i pärlsocker. Förvara dem i kylen. (Då går bra att frysa in).
Fisksoppa med saffran och fänkål.
1 fänkål, finhacka
3 vitlöksklyftor, krossade
1 msk smör att steka i
0.5 msk olja
4 dl torrt vitt vin
2 små gula lökar, finhacka
1 stor morot, finhacka
1 msk smör
2 pkt saffran (à 0,5 g)
0.5 msk sambal oelek
400 g passerade tomater
3 dl vatten
2 dl grädde
500 g laxfilé, skär i kuber
salt
Skala räkorna. Lägg räkorna i kylen till servering.
Fräs räkskalen tillsammans med fänkålsbottnen och vitlök i en kastrull med smör och olja på hög värme under omrörning ca 3 min. Häll på vin och låt koka 5 min. Sila ner fonden i en skål. Pressa ut vätskan ordentligt ur skalen och släng dem sedan.
Finhacka lök, morot och resten av fänkålen. Fräs i en stor kastrull med smör, saffran och sambal oelek. Häll i passerade tomater, vatten, grädde och räkfonden. Låt sjuda tills moroten är mjuk, ca 5 min. Mixa soppan slät och smaka av med salt.
Skär laxen i kuber och strö över salt. Lägg ner kuberna i soppan, sätt på lock och dra kastrullen från värmen. Låt stå 5 min.
Häll upp soppan i portionsskålar och toppa med räkor. Servera ev. soppan med crème fraiche och stekta färnkålsstrimlor.
Salamifyllda lövbiffsrullader.
SÅS:
2 dl steksky
2 msk kalvfond
3 dl vispgrädde
2 msk majsstärkelse
2 tsk kinesisk soja
salt & peppar
2 msk finhackad persilja
Servera med:
klyftpotatis och sugar snaps
Salta och peppra köttet. Lägg på salami, soltorkade tomater och riven ost. Rulla ihop från kortsidan och fäst skarven med tandpetare.
Bryn rulladerna runt om i smör tills de får fin färg. Tillsätt vatten och koka klart under lock ca 15 minuter. Ta upp rulladerna och håll dem varma.
Sila skyn och blanda med fond och grädde. Koka upp och red av med majsstärkelse utrört i lite vatten. Smaka av med salt, peppar och persilja. Lägg ner rulladerna igen. Servera med klyftpotatis och sugar snaps.
Kräftsoppa med thaismaker.
1/2 röd strimlad paprika
1/2 strimlad gul paprika
1/2 strimlad grön paprika
400 gram kokosmjölk
1 tsk sambal oelek ( minska om ni inte gillar stark mat)
1/2 lime
2 burkar kräftstjärtar (a 360 gram)
koriander
Stekt röding med blomkålspure och gurksallad.
Hemgjort smör.
Det hemgjorda smöret håller lika länge som datumet på gräddförpackningen. Det går bra att frysa in t ex hälften och ta fram vid ett senare tillfälle (men då bör man äta upp allt på en gång). Förvara det max 1 månad i frysen.
5 dl vispgrädde (40-procentig)
salt (efter smak)
Vispa grädden i en hushållsmaskin eller med elvisp. Först blir det vispgrädde och sedan händer ingenting på ett tag, men fortsätt vispa.
Efter en stund blir det smör och då släpper grädden ifrån sig vätska. Allt går väldigt fort på slutet. Häll bort vätskan och tillsätt några nypor salt, lite i taget. Smaka av.